
Coronavaccinatie in Verenigd Koninkrijk blijft vrijwillig
LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd een coronavaccinatie niet voor iedereen te gaan verplichten. Hij wil de huidige aanpak, waarbij vaccinatie vrijwillig is, voortzetten. Een maand geleden leek Johnson een plicht niet uit te sluiten. Hij zei volgens Britse media mensen niet te willen dwingen, maar ook dat er een "nationaal gesprek" over zou moeten worden gevoerd.
Johnson wil dat mensen die over vaccinatie twijfelen worden overgehaald en niet worden verplicht tot inenting, zo heeft hij donderdag tegen verslaggevers gezegd. Er zijn steeds meer landen die overgaan tot een vaccinatieplicht, met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en zorgpersoneel.
De premier uitte daarnaast kritiek op mensen die valse informatie delen over coronavaccins, terwijl er door de pandemie een grote druk is ontstaan op de zorg. Het verspreiden van "complete onzin" is "absoluut verkeerd" en "totaal contraproductief", zei hij.
De Britten begonnen in december 2020 met vaccineren. Inmiddels is bijna 83 procent procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig ingeënt, 60 procent heeft ook een boosterprik gehad. Ondanks de vele vaccinaties worstelt het VK met een stijging van het aantal coronabesmettingen, veroorzaakt door de omikronvariant. Onder de opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerden oververtegenwoordigd.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
2 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ambtenaren van de Amerikaanse stad New York hebben hun prognose voor het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 17 procent verlaagd. Ze stellen dat de importtarieven en het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump bezoekers afschrikken.
8 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De Nederlandse kardinaal Wim Eijk verwacht niet dat de nieuwe paus Leo XIV voor een grote revolutie gaat zorgen in de kerk. "Ik denk dat een heel belangrijke taak van de paus is om de eenheid in de kerk te herstellen", zei Eijk vlak na afloop van het conclaaf.
9 uur geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Pakistan heeft verschillende militaire installaties aangevallen met raketten en drones in het door India gecontroleerde deel van Kasjmir, meldde de Indiase regering donderdag. Een militair station nabij de grens in de Indiase staat Punjab was ook doelwit van de luchtaanvallen, aldus het Indiase leger op X. Pakistan heeft de aanvallen niet bevestigd.
9 uur geleden