Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor extra prikken, Moderna deels

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor extra prikken, Moderna deels

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna mogen worden gebruikt om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven. Het vaccin van Pfizer en BioNTech kan daarnaast worden gebruikt om het brede publiek een boosterprik te geven, als de politiek besluit dat dit nodig is. Voordat het vaccin van Moderna daarvoor ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig. Dat heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maandag geoordeeld.

Nederland begint later deze week met het opnieuw vaccineren van mensen met een ernstige afweerstoornis. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik kan ze daarbij helpen. Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland geeft deze groep de vaccins Comirnaty (Pfizer/BioNTech) en Spikevax (Moderna).

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is daarnaast goedgekeurd voor boosterprikken bij volwassenen zonder gezondheidsproblemen. Die kunnen die herhaalprik minstens zes maanden na de tweede prik krijgen. Het kan zijn dat de afweer door de vaccins tegen het coronavirus tegen die tijd iets zwakker wordt.

Meer uit Gezond

Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 uur geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

3 uur geleden
Tonnen boete wegens gesjoemel met duizenden tandartsrekeningen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.

5 uur geleden
Veel vraag naar hooikoortsmiddelen door veel pollen

DEN HAAG (ANP) - Door de vele pollen in de lucht is er veel vraag naar hooikoortsmiddelen bij drogisterijen. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten dat er "zeer veel" hooikoortsmiddelen worden verkocht. "Er wordt ook opvallend veel advies gevraagd en gegeven, waarschijnlijk omdat verschillende allergieën zich tegelijk voordoen", zegt een woordvoerder.

5 uur geleden
Bloomberg: BNP Paribas beperkt obligatiedeals voor olie en gas

PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.

20 uur geleden
NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

23 uur geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

1 dag geleden