Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccin Pfizer en BioNTech vijf dagen goed in koelkast

Coronavaccin Pfizer en BioNTech vijf dagen goed in koelkast

MAINZ (ANP) - De opslag van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech bij zeer lage temperaturen is alleen nodig als het middel langdurig bewaard moet worden. Na de levering aan locaties voor inenting kan het vaccin vijf dagen in een gewone koelkast worden bewaard op 2 tot 8 graden Celsius. Dat meldde BioNTech tijdens een persconferentie naar aanleiding van de noodgoedkeuring door de Britse toezichthouder.

Commercieel directeur Sean Marett van BioNTech zegt dat het vaccin, met de naam BNT162b2, op dezelfde manier als veel andere vaccins wordt toegediend. "De opslag op min 70 graden is alleen noodzakelijk voor langdurige, maandenlange opslag."

De opslag bij zeer lage temperaturen kan een obstakel zijn voor de snelle uitvoering van vaccinatieprogramma's. Onder andere bij Nederlandse huisartsen klonk bezorgdheid, omdat het voor normale huisartsenpraktijken onmogelijk zou zijn vriesfaciliteiten met zulke lage temperaturen te regelen.

Naast de vijf dagen die het vaccin in een normale koelkast kan worden bewaard, blijven de doses ook 15 dagen goed in speciale boxen. Dan is het wel nodig om ijs te verversen. Eenmaal uit de opslag blijft het middel maximaal zes uur goed. Dat komt doordat de doses dan moeten worden aangelengd met vloeistof voor gebruik.

Verst gevorderd

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is een van de verst gevorderde vaccins tegen de ziekte Covid-19, die door het longvirus wordt veroorzaakt. In het Verenigd Koninkrijk kunnen de vaccins vanaf volgende week worden toegediend nu het vaccin daar is goedgekeurd. De bedrijven verwachten dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Food and Drug Administration (FDA) medio december een noodvergunning afgeven voor het gebruik van het middel in respectievelijk de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Wat nog onderzocht wordt is hoe lang het middel na de inenting van de twee benodigde doses werkzaam blijft. Vooralsnog hebben onderzoekers van BioNTech alleen nog zicht gehad op de werking gedurende de looptijd van het onderzoek, legde het hoofd medische zaken Özlem Türeci uit.

Ook onderzoekt BioNTech of het vaccin, naast het tegengaan van de ziekte Covid-19 na een coronabesmetting, ook infecties van het virus kan voorkomen. Onderzoeksresultaten moeten daar de komende drie tot zes maanden uitsluitsel over geven, zei topman Ugur Sahin.

Meer uit Gezond

Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

18 uur geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

20 uur geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

21 uur geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

22 uur geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

1 dag geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

1 dag geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

1 dag geleden