Coronavaccin Oxford heeft nog drie grote hordes te gaan
LONDEN (ANP) - Het is wellicht mogelijk, maar nog allerminst zeker dat het gaat lukken om eind dit jaar het coronavaccin van de Universiteit van Oxford op de markt te brengen. Hoogleraar Sarah Gilbert, die het klinisch onderzoek leidt, legde een dag na de publicatie van veelbelovende eerste resultaten aan BBC Radio het vervolgproces uit. Nederland en andere landen hebben het bewuste vaccin op voorhand al besteld.
"Het doel om eind dit jaar het vaccin uit te rollen behoort tot de mogelijkheden, maar er is absoluut geen zekerheid over te geven, want daar moeten eerst drie dingen voor gebeuren", zei Gilbert. Ten eerste moet in de laatste fase van het onderzoek worden aangetoond dat het vaccin mensen daadwerkelijk langere tijd beschermt tegen het coronavirus.
Uit tussentijdse resultaten die de onderzoekers maandag naar buiten brachten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet bleek al wel dat het vaccin veilig is en het immuunsysteem aan het werk zet tegen het virus. Uit lopend onderzoek in Brazilië, Zuid-Afrika en binnenkort de Verenigde Staten zal echter nog moeten blijken of het vaccin goed genoeg is.
September als doel
De tweede stap is dat er voldoende productiecapaciteit is. Oxford heeft al afspraken daarover met het grote farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Samen mikken ze erop om tegen september de eerste miljoen vaccins te produceren.
Tot slot zullen overheidsdiensten die vaccins beoordelen versneld goedkeuring aan het middel moeten verlenen, als ze het snel beschikbaar willen stellen aan hun bevolking.
Wereldwijd wordt gewerkt aan vaccins tegen het coronavirus. In The Lancet stonden maandag bijvoorbeeld ook hoopgevende tussentijdse resultaten van een Chinees kandidaatvaccin.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Meer dan vier op de tien Nederlanders kampen met angstige of depressieve gevoelens, en een kwart van alle volwassenen heeft een psychische aandoening. Een op de twintig volwassenen wordt daarvoor behandeld bij gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dat constateren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut Trimbos.
2 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Het aantal minderjarigen met (ernstige) obesitas neemt fors toe, zien kinderartsen. Bijna 400.000 Nederlandse kinderen hebben overgewicht en een kwart daarvan heeft obesitas. "De vraag is hoeveel erger het moet worden voordat de politiek ingrijpt", vraagt Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), zich af.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Jan Anthonie Bruijn (Volksgezondheid, VVD) en Femke Wiersma (Landbouw, BBB) nemen gezondheidsrisico's rond geitenhouderijen "zeer serieus". Dat stellen de ministeries in een gezamenlijk statement na het rapport van de Gezondheidsraad over die risico's.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - Duizenden patiënten komen zonder medicatie te zitten als apothekers niet meer mogen doorleveren aan andere apotheken. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en het Netwerk Gespecialiseerde Bereidingsapotheken (NGB).
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De hele wereld kijkt naar Nederland en naar de proeven die hier lopen met het vaccin tegen de vogelgriep, die momenteel hard om zich heen grijpt. Maar om de ontwikkelde vaccins te laten slagen, moeten ook de Europese regels voor de controles van gevaccineerde kippen worden aangepast, zegt hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan meteen besluiten om minder rood vlees en meer peulvruchten te eten. "Er hoeft niet in een keer een streep door alles. We snappen dat het vraagt om tijd", zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Die kwam donderdag met advies voor een gezonder en milieuvriendelijker voedingspatroon.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Wie gezond en milieuvriendelijk wil eten, moet minder vlees en juist meer peulvruchten en noten op tafel zetten. Wetenschappers zeggen dat al jaren, maar nu adviseert ook de Gezondheidsraad het nog nadrukkelijker in nieuwe voedingsrichtlijnen. De raad adviseert mensen bijvoorbeeld om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn gezondere eiwitbronnen. Het advies is om daar 250 gram per week van te eten.
4 dagen geleden