Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccin AstraZeneca nu ook gebruikt op Antarctica

Coronavaccin AstraZeneca nu ook gebruikt op Antarctica

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst doses van het coronavaccin van AstraZeneca naar Antarctica gestuurd. Daar worden 23 mensen ingeënt die werken in onderzoeksstation Rothera, bericht de BBC. Het gaat volgens de omroep ook om de meest zuidelijke bestemming in de wereld waar het vaccin tot dusver is afgeleverd.

Op het bevroren continent bij de zuidpool bevinden zich nauwelijks mensen. Daardoor kon Antarctica tijdens de pandemie ook grotendeels coronavrij blijven, al zijn eind vorig jaar wel besmettingen gemeld op een Chileense basis. De medewerkers van Rothera hebben inmiddels een eerste dosis van het vaccin gehad en kregen over een paar weken ook nog een tweede inenting.

De lading vaccins heeft volgens de BBC een reis achter de rug van bijna 16.000 kilometer. Die vaccinvlucht van de Britse luchtmacht vertrok uit Brize Norton in Engeland en maakte tussenstops in Senegal en de Falklandeilanden. Voor het laatste deel van de tocht was een klein vliegtuigje van het type Twin Otter gebruikt. De vaccins moesten onderweg worden bewaard in een speciale koelcontainer.

Isolement

De onderzoekers in Rothera zaten de afgelopen 205 dagen in een isolement tijdens de winter op Antarctica. De tijdelijke bestuurder van het station vertelde de BBC dat altijd wordt uitgekeken naar de komst van het eerste vliegtuig in aanloop naar de drukkere zomermaanden op het continent. Onderzoekers krijgen dan voor het eerst in tijden weer post en vers fruit. Dat nu ook coronavaccins zijn afgeleverd, maakt de ervaring volgens hem extra bijzonder.

De Britten hebben al eerder ladingen vaccins naar afgelegen plaatsen gestuurd. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar volgens de omroep de organisatie Crown Agents voor ingeschakeld. Topman Fergus Drake vertelde dat soms vier of vijf verschillende vervoersmiddelen worden gebruikt om vaccins naar hun bestemming te brengen. Zo moest een speciale boot worden ingezet om 47 mensen te vaccineren op de Pitcairneilanden.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 uur geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

3 uur geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

6 uur geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

1 dag geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

1 dag geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

1 dag geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

1 dag geleden