Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronatestbewijzen niet het belangrijkste voor winkelstraat'

'Coronatestbewijzen niet het belangrijkste voor winkelstraat'

DEN HAAG (ANP) - Coronatestbewijzen zijn aan de ene kant een middel om delen van de samenleving en de economie weer te openen, maar voegen aan de andere kant niet veel toe in de winkelsector. Dat zeggen brancheverenigingen van winkeliers.

"Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed", reageert een woordvoerder van branchevereniging INretail. Maar de vereniging benadrukt dat het heropenen van winkels nog veel belangrijker is. Daartoe riep de vereniging het kabinet al op. INretail wil dat op 3 maart, de dag nadat de huidige lockdown afloopt, de winkels open mogen. "De testen komen voor ons wel te laat als het iets wordt", aldus de woordvoerder.

INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen wel goed te regelen is voor de winkelbranche. "We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen. Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil."

Handhaven

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) denkt dat een coronatestbewijs weinig toevoegt voor winkelstraten. RND-directeur Eus Peters denkt dat het tot onwenselijke en onwerkbare situaties zal leiden. "Dan moet ik straks iemand aan mijn winkel hebben zitten die dat gaat controleren. Dat wordt ondoenbaar, met rijen en bewaking. Dan creëer je ook drukte die straks niet te handhaven is. En wie zegt dat die bewijzen niet vervalst kunnen zijn?"

De huidige coronaprotocollen, zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje, helpen volgens de RND al genoeg om veilig te kunnen winkelen.

Negatieve testuitslag

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. Wie het initiatief nam voor het instellen van een testbewijs kon een woordvoerder van VNO-NCW niet zeggen.

Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan.

Meer uit Binnenland

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

1 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

2 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

2 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

2 uur geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

3 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

3 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

4 uur geleden