Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan

Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan

UTRECHT (ANP) - Te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk. Daardoor ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Door de panne kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag.

Als iemand word getest op het coronavirus, komt de uitslag in het programa CoronIT van de GGD'en te staan. Die gegevens gaan naar de bron- en contactonderzoekers, die mensen op de hoogte brengen van een positieve test. Zij vragen de mensen dan onder meer waar ze besmet zijn geraakt, met wie ze recent contact hebben gehad en of ze bijvoorbeeld in de zorg werken. Die informatie komt in het programma HPZone te staan, en dat zijn de gegevens die naar het RIVM gaan. Het RIVM verzamelt de informatie en brengt de ruwe landelijke data naar buiten. Op basis daarvan berekenen diverse nieuwsmedia hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen per etmaal zijn geregistreerd.

Per dag maken gemiddeld ongeveer 4000 bron- en contactonderzoekers gebruik van HPZone, legt GGD GHOR Nederland uit. Dat aantal neemt toe omdat het aantal positieve tests de laatste tijd fors is gestegen. Door die vele gebruikers werd het systeem woensdag traag. Het programma is in de nacht van woensdag op donderdag geüpdatet en de problemen zijn volgens de GGD-koepel momenteel verholpen. "Daarnaast werken we aan het robuuster maken van het systeem, zodat nog meer onderzoekers gebruik kunnen maken van het systeem."

Storing zaterdag

De storing van zaterdag ontstond volgens de GGD toen de verbinding tussen het eerste programma (CoronIT) en het tweede programma (HPZone) wegviel. Daardoor kregen de onderzoekers geen nieuwe opdrachten om mensen te bellen. "Normaal gesproken merk je dat direct, maar als het zo druk is als nu duurt het een paar uur voor de eerste persoon aan de bel trekt en zegt: ik heb geen werkvoorraad meer."

GGD GHOR Nederland voegt eraan toe dat de huidige coronadrukte "niet het juiste moment is om mensen vrij te maken om een nieuw computersysteem op te tuigen".

Het RIVM kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 8123 meldingen van positieve tests. Dat was aanzienlijk minder dan de drie dagen ervoor, toen het aantal nieuwe gevallen boven de 10.000 uitkwam. Hoeveel meldingen door de beide storingen zijn gemist, is niet bekend, en daarom is uit de cijfers niet af te leiden of het aantal positieve tests begint te dalen of juist verder oploopt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 1 maand geleden
Weer storing valt heel erg op Maar hoe komen ze aan elke dag 10000 besmettingen. Uit vertrouwde bron Er worden ongeveer 200000 mensen per week getest dat zijn 30000 per dag ongeveer 4a5% heeft een positieve uitslag laten we zeggen zelfs 6% dat zijn 1800 besmettingen per dag hoe komen ze nu aan elke dag 10000 mensen die besmet zijn zeg gewoon eerlijk de eerlijke tellingen dan heb je geen vertekend beeld net zoals nu

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is vrijdag ruim 300 hoger dan donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn 5935 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Donderdag waren het er 5634 (na correctie) en woensdag ruim 4900.

15 uur geleden
Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag licht gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1625 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

16 uur geleden
Rutte en ministers willen zich best zichtbaar laten vaccineren

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zou zich best "zichtbaar" willen laten vaccineren "als het helpt om meer mensen te laten deelnemen", zegt hij tijdens zijn persconferentie op vrijdag. Wel wil hij netjes op zijn beurt wachten. En dat kan best nog maanden duren, zegt hij. "Voor zover ik weet heb ik geen onderliggende klachten en ik ben te jong om in die eerste groep te zitten."

20 uur geleden
Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

20 uur geleden
Verenigd Koninkrijk begint dinsdag met inenten tegen coronavirus

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk begint dinsdag met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De baas van de Britse gezondheidsdienst NHS zegt tegen de BBC dat de mensen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, het eerst aan de beurt zijn.

22 uur geleden
Afgelopen etmaal fors meer coronagevallen dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.

1 dag geleden
Opnieuw minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

2 dagen geleden