Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronasituatie in Surinaamse ziekenhuizen nog zorgelijk

Coronasituatie in Surinaamse ziekenhuizen nog zorgelijk

PARAMARIBO (ANP) - De situatie in de Surinaamse ziekenhuizen is nog steeds zorgelijk vanwege het hoge aantal coronapatiënten, hoewel het aantal nieuwe positieve gevallen de laatste dagen lijkt te stabiliseren. Met veel kunst- en vliegwerk lukt het om het aantal bedden uit te breiden, maar er zijn niet voldoende verpleegkundigen. Dat was de boodschap die de Surinaamse gezondheidsautoriteiten zondagmiddag tijdens een persconferentie lieten horen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid werd tijdens de persconferentie vergezeld door een aantal medische specialisten die continu bezig zijn de Covid-situatie te beheersen. Zij deden een oproep aan de Surinamers om zich te laten vaccineren en zich aan de coronamaatregelen te houden. Ramadhin vindt dat nog te weinig mensen zich hebben laten inenten. Ongeveer 40.000 mensen, nog geen 10 procent van de mensen die in aanmerking komen, hebben een prik gekregen.

De weekend lockdowns in Suriname hebben volgens Ramadhin goed gewerkt, nu de derde golf steeds beter onder controle lijkt. Het was dit weekend de derde keer dat er een lockdown was. Toch wilde hij zondag nog geen uitspraak doen over eventuele versoepelingen van de maatregelen.

Voldoende vaccins

Het lijkt erop dat Suriname voor de komende maanden voldoende vaccins krijgt. Deze komen voor een groot deel van de internationale Covax-campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Suriname heeft ook Nederland en de Verenigde Staten gevraagd of ze vaccins kunnen leveren. Ramadhin zei dat hij ook interesse heeft in het Russische Spoetnik-V-vaccin.

De minister zei dat de voorlichting over het belang van de vaccinatie vanaf maandag opgevoerd zal worden. Hij wees er ook op dat over enkele dagen al een begin wordt gemaakt met het geven van de tweede vaccinatie aan de mensen die al een prik hebben gehad.

Meer uit Buitenland

Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

1 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

2 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

2 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

2 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

3 uur geleden
Poolse president wil omstreden wet over invloed Rusland matigen

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda is bereid een wet over 'ongeoorloofde Russische invloed' na een storm van kritiek aan te passen. De wet die Russische invloed bij gezagsdragers zou moeten temperen, kan volgens onder meer de oppositie eenvoudig misbruikt worden om politieke tegenstanders van de regering uit te schakelen zonder dat dit op een juridisch onderbouwde wijze geschiedt. Ook juristen in Polen, de Europese Commissie en de VS hebben geschokt gereageerd op de wet van Duda.

3 uur geleden
Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland

HELSINKI (ANP) - De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een "strategische mislukking" gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. "De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."

4 uur geleden