Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronarellen en demonstraties kostten politie miljoenen

Coronarellen en demonstraties kostten politie miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Onder meer coronarellen, demonstraties en het handhaven van coronamaatregelen zorgden vorig jaar voor ruim 800.000 overuren bij de politie. Het prijskaartje hiervan: 44 miljoen euro, bevestigt de politie woensdag berichtgeving van het AD over de jaarverantwoording van de politie over 2021.

De extra inzet rondom corona was de grootste veroorzaker van overuren in 2021. Maar er speelde meer, zoals het bewaken en beveiligen van personen en gebouwen, zeker na de moordaanslag op Peter R. de Vries. Ook dat zorgde ervoor dat agenten overuren moesten draaien, aldus de politie.

Voor wat betreft de demonstraties vormden coronademonstraties een belangrijk aandeel. Ook maatschappelijke onrust op andere vlakken, bijvoorbeeld rond de woningmarkt en het klimaatbeleid, leidde tot demonstraties waarbij agenten moesten worden ingezet, geeft de politie aan.

Verplichte rustdagen

De demonstraties waren vaak in het weekend. Agenten moesten hierdoor doordeweeks verplicht rustdagen opnemen, waardoor er voor hun normale werk weinig tijd overbleef, geeft de politie aan. Voor de inzet van de mobiele eenheid werden bijvoorbeeld onder meer wijkagenten en rechercheurs opgetrommeld, die daardoor niet hun normale werk konden doen.

De uren die agenten overwerkten, moeten voor een groot deel nog worden gecompenseerd. Volgens de politie gaat het meerdere jaren duren voordat die rekening is vereffend. Agenten kunnen de extra uren laten uitbetalen, of extra vrije uren opnemen.

Meer uit Binnenland

Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

2 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

2 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

4 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

6 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

8 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

8 uur geleden