Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar 'best pittig'

Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar 'best pittig'

UTRECHT (ANP) - Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt "best wel pittig", zegt een woordvoerster.

De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof. De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.

Het zijn echter geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV. Om te beginnen hebben de dokters immers de groepen in beeld die het eerst in aanmerking komen doordat ze die ook al jaren oproepen voor de gewone griepprik.

Grote belangstelling

Intussen loopt het toedienen van de coronaprikken mogelijk samen met het geven van de laatste griepprikken aan vooral gezonde mensen van tussen de 60 en 70. Kort nadat in het najaar de uitnodigingen voor de griepprikken door de huisartsen waren verzonden, kwam de oproep aan deze groep om 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan, zodat er voor die groep zoveel mogelijk vaccin beschikbaar bleef. Sommige praktijken moesten door de grote belangstelling zelfs nee verkopen aan 70-plussers en zwakkeren. Aan de oproep werd ruim gehoor gegeven.

Donderdag bleek dat er nu genoeg griepvaccin is voor met name die gezonde zestigers, mede dankzij extra inkoop die inmiddels is geregeld. Niet al die vaccins zijn echter meteen beschikbaar, de laatste voorraden worden pas in februari verwacht.

Normaal komt van de 6 miljoen kandidaten voor de griepprik maar de helft opdagen, maar nu ging het volgens een voorzichtige schatting van de huisartsenvereniging meteen al om 60 tot 65 procent. Niet dat de griepprik beschermt tegen corona, maar veel mensen wilden uitsluiten dat ze griep én corona krijgen. Omdat ze dat waarschijnlijk nog steeds willen, wordt voor de overgebleven en extra griepvaccins ook veel belangstelling verwacht.

Meer uit Binnenland

Gesprek minister, staatssecretaris en burgemeester over Donny M.

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in gesprek met burgemeester van Sittard-Geleen Hans Verheijen naar aanleiding van het onderzoeksrapport over Donny M.

5 minuten geleden
A5 richting Hoofddorp dicht door ongeluk met meerdere auto's

AMSTERDAM (ANP) - De A5 vanuit Hoofddorp is dicht bij Amsterdam-Geuzenveld, door een ongeval met meerdere auto's, dat meldt Rijkswaterstaat.

11 minuten geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

14 minuten geleden
Zorgverleners verdachte zaak-Gino: kunnen leed niet ongedaan maken

SITTARD-GELEEN (ANP) - De partijen die betrokken waren bij de zorg voor Donny M. (23) voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde, misbruikte en vermoordde, zeggen dat ze het verdriet en het gedane leed niet ongedaan kunnen maken. Uit een onderzoek van Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties, bleek onder meer dat er niet goed is samengewerkt door de partijen. "We nemen de verbeterpunten uit het rapport ter harte", staat in een gezamenlijke verklaring.

33 minuten geleden
Rotterdammer veroordeeld tot 5 jaar cel en tbs voor doden baby

ARNHEM (ANP) - De 23-jarige Rotterdammer Ruud S. is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zes maanden oude dochtertje Emily. Hij sneed op 17 juli vorig jaar haar hals door in de slaapkamer van een appartement aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois.

38 minuten geleden
Zwemmers moeten op waterkwaliteit en veiligheid letten

UTRECHT (ANP) - Mensen die het aanstaande warme weekend willen zwemmen in natuurwater, moeten op de waterkwaliteit en de veiligheid letten. Ze moeten water mijden dat niet fris ruikt, waarop een troebele laag drijft of dat er niet schoon uit ziet. En zwemmen in kanalen, bij sluizen, in vaarwegen, bij havens of in de buurt van een veerpont is altijd verboden en kan een boete van 150 euro opleveren.

40 minuten geleden
Syriëgangster vrijgesproken van deelname aan terreurgroep IS

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 38-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs vrijgesproken van deelname aan de terroristische organisatie IS en van het plegen van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Volgens de rechtbank zijn daar onvoldoende aanknopingspunten voor. De officier van justitie had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

45 minuten geleden