Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronaprik heeft meeste effect voor kind met aandoening, zegt CBG

Coronaprik heeft meeste effect voor kind met aandoening, zegt CBG

UTRECHT (ANP) - Voor jonge kinderen met onderliggende aandoeningen zou coronavaccinatie het grootste effect hebben, zegt voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. Hij wijst erop dat kinderen die bijvoorbeeld lijden aan kanker, diabetes of een hartaandoening meer risico lopen om ernstig ziek te worden als ze besmet raken met het coronavirus.

De Boer laat zich niet uit over de vraag of Nederland er wel of niet voor moet kiezen om ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar te vaccineren tegen het virus. "Over de inzet beslist de minister, op advies van de Gezondheidsraad", aldus De Boer. De mogelijkheid om kinderen vanaf 5 jaar te vaccineren is donderdag een stap dichterbij gekomen, door het positieve oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Europese instantie is overtuigd van de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.

Het algemene oordeel van EMA, waar het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook in zit, is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan de risico's op bijwerkingen. De Boer benadrukt dat in de beoordeling puur is gekeken naar de uitkomsten van het onderzoek naar het vaccin. Ethische vragen, bijvoorbeeld of kinderen die zelf weinig risico lopen van het virus gevaccineerd moeten worden om het virus in te dammen, komen in het advies van EMA niet aan bod. Dat is het domein van Gezondheidsraad, die nog werkt aan een advies aan het kabinet. De CBG-voorzitter noemt het wel belangrijk om te bedenken wat het nut is van het vaccineren van kinderen.

Onschuldige bijwerkingen

De meeste kinderen die besmet raken met het coronavirus, krijgen alleen milde klachten, herhaalt de medicijnautoriteit nog eens. "In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige Covid-19 krijgen."

In het onderzoek kwamen vooral relatief onschuldige bijwerkingen naar voren, zoals pijn rond de prikplek, hoofdpijn en vermoeidheid. Ernstiger bijwerkingen die in zeldzame gevallen worden gezien bij jongeren en volwassenen, zoals een ontsteking van de hartspier, kwamen niet voor. "Maar je kunt niet uitsluiten dat die kunnen optreden", zegt De Boer. Overigens gaan dit soort ontstekingen meestal vanzelf weer over en herstellen de meeste patiënten goed.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Eerste Omikron-gevallen in Canada

TORONTO (ANP/RTR) - In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de Omikron-variant vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recentelijk in Nigeria zijn geweest. Beiden zitten nu in quarantaine.

9 uur geleden
PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

11 uur geleden
WHO: houd grenzen open zolang ernst Omikron onduidelijk is

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om "de wetenschap te volgen" in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe Omikron-variant in te dammen. "Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.

12 uur geleden
Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

14 uur geleden
Nederland onder landen die meeste Omikron-gevallen tellen

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

16 uur geleden
Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

17 uur geleden
Coronapatiënten blijven binnenstromen op verpleegafdelingen

ZEIST (ANP) - De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 230 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2642 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 18 meer dan zaterdag.

18 uur geleden