
Coronaprik heeft meeste effect voor kind met aandoening, zegt CBG
UTRECHT (ANP) - Voor jonge kinderen met onderliggende aandoeningen zou coronavaccinatie het grootste effect hebben, zegt voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. Hij wijst erop dat kinderen die bijvoorbeeld lijden aan kanker, diabetes of een hartaandoening meer risico lopen om ernstig ziek te worden als ze besmet raken met het coronavirus.
De Boer laat zich niet uit over de vraag of Nederland er wel of niet voor moet kiezen om ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar te vaccineren tegen het virus. "Over de inzet beslist de minister, op advies van de Gezondheidsraad", aldus De Boer. De mogelijkheid om kinderen vanaf 5 jaar te vaccineren is donderdag een stap dichterbij gekomen, door het positieve oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Europese instantie is overtuigd van de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
Het algemene oordeel van EMA, waar het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook in zit, is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan de risico's op bijwerkingen. De Boer benadrukt dat in de beoordeling puur is gekeken naar de uitkomsten van het onderzoek naar het vaccin. Ethische vragen, bijvoorbeeld of kinderen die zelf weinig risico lopen van het virus gevaccineerd moeten worden om het virus in te dammen, komen in het advies van EMA niet aan bod. Dat is het domein van Gezondheidsraad, die nog werkt aan een advies aan het kabinet. De CBG-voorzitter noemt het wel belangrijk om te bedenken wat het nut is van het vaccineren van kinderen.
Onschuldige bijwerkingen
De meeste kinderen die besmet raken met het coronavirus, krijgen alleen milde klachten, herhaalt de medicijnautoriteit nog eens. "In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige Covid-19 krijgen."
In het onderzoek kwamen vooral relatief onschuldige bijwerkingen naar voren, zoals pijn rond de prikplek, hoofdpijn en vermoeidheid. Ernstiger bijwerkingen die in zeldzame gevallen worden gezien bij jongeren en volwassenen, zoals een ontsteking van de hartspier, kwamen niet voor. "Maar je kunt niet uitsluiten dat die kunnen optreden", zegt De Boer. Overigens gaan dit soort ontstekingen meestal vanzelf weer over en herstellen de meeste patiƫnten goed.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
5 dagen geledenWAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
6 dagen geledenBREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De zorg heeft donderdag een plan gepresenteerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. "Herkennen, erkennen, bespreken", is het motto, "wij willen dat onopmerkzaamheid voor altijd verdwijnt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Sporters zouden minder hun hoofd moeten gebruiken om bijvoorbeeld een bal te koppen, en dat kan door spelregels te veranderen. Lichtere ballen kunnen ook helpen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. De raad zegt dat 'hoofdcontact' het risico op dementie kan vergroten.
1 week geleden