Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronapil Pfizer nu echt verkrijgbaar voor kwetsbare patiënten

Coronapil Pfizer nu echt verkrijgbaar voor kwetsbare patiënten

UTRECHT (ANP) - De coronapillen van Pfizer, die kunnen voorkomen dat kwetsbare mensen ernstig ziek worden van een coronabesmetting, zijn nu daadwerkelijk beschikbaar in Nederland. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat dat weten. Het genootschap kwam al eerder met een richtlijn, maar op de medicijnen was het nog wachten.

Het middel Paxlovid werd al in januari goedgekeurd door de Europese Commissie, na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De onderhandelingen tussen Pfizer en de overheid over de leveringsvoorwaarden duurden daarna nog maanden. Eerder deze maand werd bekend dat de medicijnen vanuit de basisverzekering worden vergoed voor een beperkte groep.

De coronapil mag volgens de NHG-richtlijn alleen worden voorgeschreven aan patiënten die een sterk verhoogd risico lopen, bijvoorbeeld door een afweerstoornis of een orgaantransplantatie. Ook mensen met ernstige hart- of longaandoeningen die niet zijn gevaccineerd en vermoedelijk ook geen eerdere coronabesmetting hebben doorgemaakt, komen in aanmerking.

Kosten kuur 1242 euro

Voor artsen is het verder belangrijk om te weten dat het medicijn "veel interacties kent met andere geneesmiddelen en dat patiënten niet zwanger mogen zijn", voegt het huisartsengenootschap eraan toe.

Wie de pillen krijgt voorgeschreven, moet vijf dagen lang iedere twaalf uur drie pillen innemen, dus dertig in totaal. Daarmee wordt het risico op een ernstig verloop van de ziekte sterk verkleind. Eén kuur kost 1242 euro.

Meer uit Binnenland

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

6 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

9 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

12 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

13 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

21 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

1 dag geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 dag geleden