Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronapandemie houdt beurzen in de greep

Coronapandemie houdt beurzen in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat naar verwachting wederom vooral in het teken van de coronapandemie, die de financiële markten al weken in de greep houdt. Beleggers krijgen verder een reeks macro-economische cijfers om te verwerken, waaronder een nieuw banencijfer van de Amerikaanse overheid.

In Nederland is het dodental door het nieuwe coronavirus opgelopen tot 771. Tal van bedrijven liggen momenteel stil of laten hun personeel vanuit huis werken. De economische gevolgen zijn vooralsnog lastig in te schatten, maar dat de economie een harde dreun krijgt is volgens het Centraal Planbureau (CPB) al wel zeker. Ook elders op de wereld lijkt de schade groot. Steeds meer bedrijven gooien de laatste tijd hun financiële prognoses overboord en schrappen hun dividend.

Op de financiële markten wordt de situatie elke handelsdag opnieuw op waarde geschat. Dat dit erg lastig is, blijkt wel uit het grillige koersverloop van de laatste tijd. Aandelenmarkten kelderen soms het sterkst in jaren, om de volgende dag weer een koersstijging te evenaren die voor het laatst in de jaren dertig van de vorige eeuw werd neergezet.

Banenrapport

Hoe hard een economie wordt geraakt is voor een groot deel afhankelijk van door de overheid ingestelde beperkingen. Als overheden het opeens nodig vinden om meer beperkende maatregelen door te voeren, kan dat zijn weerslag hebben op het beurssentiment. Daarnaast blijft het de vraag of centrale banken hun stimuleringsmaatregelen nog verder zullen opvoeren. Ook worden er in steeds meer landen omvangrijke steunpakketten aangekondigd door overheden.

Bij beleggers zal vrijdag extra veel aandacht uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten ligt vanwege de coronacrisis onder een vergrootglas. Afgelopen week bleek al dat bijna 3,3 miljoen Amerikanen bij de overheid hadden aangeklopt voor een uitkering, haast elf keer zo veel als een week eerder.

Werkgelegenheidscijfers

Andere in het oog springende macro-economische updates zijn de werkgelegenheidscijfers van loonstrookverwerker ADP op woensdag en wederom de uitkeringsaanvragen, die op donderdag naar buiten komen. Verder worden er veel inkoopmanagersindexen gepubliceerd die mogelijk iets kunnen zeggen over de corona-impact in de industrie en de dienstensector in veel landen.

Door het ingaan van de zomertijd is het tijdsverschil tussen Nederland en de VS deze week weer zoals gebruikelijk. Afgelopen weken was het voor beleggers die de ontwikkelingen op Wall Street volgen nog opletten geblazen, omdat de zomertijd in de VS eerder al was ingegaan.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

2 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

2 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

3 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

5 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

5 uur geleden