
Coronapandemie heeft duidelijk vat op techbeurs CES
LAS VEGAS (ANP) - Ook 's werelds grootste techbeurs Consumer Electronics Show (CES) staat komende week in het teken van de coronapandemie. Niet alleen wordt het jaarlijkse evenement vanwege het virus, de lockdowns en reisrestricties virtueel gehouden, ook op de beurs zelf zullen vele praktische coronatoepassingen worden gepresenteerd.
Organisator Consumer Technology Association, plant onder meer een 'Covid-19 State of the Union' om aanwezigen te informeren over vaccins en behandelingen. Verder staat ook een panel gepland over hoe de toekomst van het onderwijs eruit moet komen te zien. Tijdens de CES zullen ook tal van voorbeelden worden geshowd over hoe technologie de gezondheidszorg kan ondersteunen met virtuele zorgmodellen om zorg op afstand te kunnen verlenen.
Daarnaast blijft de aandacht uitgaan naar de verdere omarming van het 5G-netwerk. Die techniek gaat ervoor zorgen dat allemaal nieuwe taken op afstand uitgevoerd kunnen worden. Ook op het gebied van mobiliteit en in het winkellandschap zal 5G een duidelijkere rol gaan spelen. Verder zullen touchless- of voice-based-technologieën naar verwachting een grote rol spelen op het vierdaagse evenement.
Kosten nog moeite bespaard
Doorgaans bezoeken 200.000 mensen de CES in Las Vegas om de technologische snufjes met eigen ogen te bewonderen. Zo laten bedrijven het niet na bezoekers met grote shows en presentaties om hun technologische doorbraken aan het licht te brengen. Daarbij worden kosten nog moeite gespaard. Dit jaar zullen de presentaties vooral meer praktisch van aard zijn, zo is de verwachting.
Meer dan negentig Nederlandse bedrijven laten zich de komende week zien. Daarmee is het de grootste Nederlandse delegatie ooit op de CES. Het Nederlandse virtuele hoekje wordt op 11 januari geopend door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en prins Constantijn, voorman van koepelorganisatie TechLeap, die vroeger StartupDelta heette.
De vorige editie van de CES was net voor de internationale uitbraak van het coronavirus. Dat congres stond onder meer in het teken van de stad van de toekomst, met 5G-internet, vliegende auto's en kunstmatige intelligentie. Nederland heeft ook al jaren een eigen hoekje op het congresterrein, het Netherlands Tech Square.
Meer uit Financieel
TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
47 minuten geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
18 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
21 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
1 dag geleden