
'Coronaonderzoek moet breder en op één platform'
AMSTERDAM (ANP) - Een groep wetenschappers wil dat er een nationaal onderzoeksplatform komt om Nederland zo goed mogelijk uit de coronacrisis te leiden. Daar moet al het wetenschappelijk onderzoek samenkomen om tot de beste exitstrategieën te komen. De hoogleraren en docenten van diverse universiteiten vrezen dat er anders te veel kleinschalige projecten ontstaan. "Versnippering dreigt", schrijven ze in een ingezonden brief in NRC met als kop: Gebruik ons om de crisis te bezweren.
Momenteel is er een groep van ongeveer veertig epidemiologen, modelleurs, wiskundigen en psychologen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ondersteunt met het doorrekenen van exitstrategieën. Maar die groep is te klein, stelt Denny Borsboom. Hij is hoogleraar psychologische methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer van de brief. "Er liggen te veel volledig nieuwe vragen."
Volgens Borsboom zijn bijvoorbeeld ook biologen, economen en andere gedragswetenschappers dan psychologen nodig om alle vraagstukken op te lossen. "Al deze vakgebieden moeten samenwerken om exitstrategieën te ontwerpen, door te rekenen, te helpen effectueren, en te evalueren", staat in de brief.
Het onderzoeksplatform moet er liever vandaag dan morgen al zijn. "Er is niet eerder zo veel haast geweest bij een Nederlands onderzoeksprogramma", aldus de briefschrijvers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft door zijn nauwe politieke, militaire en economische banden met Israël een grotere verantwoordelijkheidsplicht om genocide in Gaza te voorkomen dan andere landen. Dat zei Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar internationaal recht, woensdag in de Tweede Kamer. De vraag of het kabinet zijn preventieplicht voldoende nakomt, is aan de Kamer, voegde hij eraan toe.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het kort geding van de recent gearresteerde advocaat Vito Shukrula tegen de Nederlandse staat over de toegang van zijn advocaten tot de Penitentiaire Inrichting, dient op 5 juni in de beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Shukrula zal daarbij aanwezig zijn, laat zijn advocaat Sultan Kat weten.
21 minuten geledenHEERLEN (ANP) - Opsporingsdiensten hebben vrijdag bijna 17 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen op een industrieterrein in Heerlen. Een man uit Oost-Europa is aangehouden voor betrokkenheid bij de smokkel, meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) woensdag.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft woensdag besloten omroep PowNed vrijuit te laten gaan in de strafzaak rond heimelijke opnames van de voormalig burgemeester van Maastricht, Onno Hoes. Het Openbaar Ministerie had daar ook om gevraagd tijdens de behandeling van de zaak. Volgens het OM had PowNed "een bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat" en "een misstand aan de kaak gesteld". De rechtbank vindt de verdenkingen grotendeels niet bewezen en verklaart het OM verder niet ontvankelijk in de vervolging.
1 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Vanaf een begraafplaats aan de Dodeweg in Leusden (Utrecht) zijn twee kinderurnen gestolen. Volgens de politie is dit gebeurd in de eerste drie weken van maart. Beide urnen stonden vlakbij elkaar in een muur met nisjes. De nabestaanden hebben geen relatie tot elkaar, aldus de politie woensdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitengewone Opsporingsambtenaren (boa's) mogen binnenkort geen zichtbare religieuze uitingen zoals symbolen meer dragen tijdens hun werk. De maatregel was al aangekondigd, maar het kabinet heeft woensdag een algemene maatregel van bestuur (amvb) goedgekeurd die landelijk geldend wordt. Dat betekent dat gemeenten geen boa's meer mogen inzetten die bijvoorbeeld een hoofddoek of een keppeltje dragen. Sommige gemeenten staan dit nu nog wel toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als studenten geen visum kunnen krijgen om in de Verenigde Staten te studeren, zal het aantal Nederlandse studenten daar dalen. "Dan is de deur gesloten, zo simpel is het. Als je geen visum krijgt, kun je niet gaan. Misschien verandert het beleid weer, net als bij de invoerheffingen, maar studenten zitten niet op zulke wispelturigheid te wachten", stelt de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.
1 uur geleden