
Coronamutant gevonden bij twee mensen in regio Amsterdam
DEN HAAG (ANP) - Een gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus, die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, is tot dusver bij twee mensen in Nederland vastgesteld. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat virus hebben opgelopen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam. De Jonge kan niet uitsluiten dat meer mensen besmet zijn geraakt met het gemuteerde virus. "Er is een kans, daar moeten we reëel in zijn. Maar we denken niet dat het heel breed verspreid zal zijn, niet vergelijkbaar met de Engelse situatie."
De afgelopen dagen zijn extra maatregelen getroffen om verdere import te voorkomen. "Zodat we in ieder geval voorkomen dat mensen met dat virus in de koffer naar Nederland komen", zegt De Jonge. Hardere ingrepen acht het kabinet nu niet noodzakelijk, aangezien Nederland al sinds vorige week in een strenge lockdown zit.
Onduidelijkheid
Onduidelijk is nog hoe veel besmettelijker het gemuteerde virus precies is. Volgens sommige experts zou het de reproductiefactor, die weergeeft hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld aansteekt, weleens met 0,4 kunnen doen toenemen. "Daar is nog heel veel discussie over", benadrukt De Jonge. Maar als die aanname klopt, kan het virus zich met dezelfde maatregelen toch sneller verspreiden.
Het is volgens de minister dan ook "denkbaar" dat uiteindelijk toch extra maatregelen nodig zullen zijn. "Hoewel wij op dit moment, ook op basis van het advies van het OMT, zeggen dat de huidige set maatregelen ook voldoende zou moeten zijn. We hebben ze natuurlijk niet voor niets vorige week fors aangescherpt."
De Jonge erkent ook dat de "gereedschapskist" wel zo ongeveer leeg begint te raken. "Het is niet zo makkelijk om daar nog iets bovenop te bedenken. Ik denk ook dat dat niet noodzakelijk zou hoeven zijn, als we onszelf gewoon heel goed aan de maatregelen houden, en niet de randen van de regels gaan opzoeken."
Meer uit Binnenland
DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
6 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
50 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geleden