Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronamaatregelen in Duitsland verlengd tot en met 3 mei

Coronamaatregelen in Duitsland verlengd tot en met 3 mei

BERLIJN (ANP) - Duitsland verlengt de strenge coronamaatregelen tot en met 3 mei. Pas daarna zijn enkele versoepelingen mogelijk, zoals op scholen. Kleinere winkels mogen volgende week al open. Dat zei bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie na overleg met de deelstaten. Verder geldt er een "dringend advies" om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en tijdens het boodschappen doen.

Merkel riep de burgers opnieuw op zich te houden aan de beperkingen in de strijd tegen de coronapandemie. Wel is er bereikt, wat vanaf het begin niet te voorzien was, dat de ziekenhuizen, artsen en verplegend personeel niet overbelast zijn geraakt, zei Merkel. Maar dat is slechts "een kwetsbaar tussentijds succes", waarschuwde ze.

Er is niet veel ruimte voor veranderingen of haast, zelfs als er goede bedoelingen achter zitten. Er is nog geen vaccin. "Extreme voorzichtigheid" moet worden betracht. Tegelijkertijd bedankte de kanselier de burgers omdat ze zich grotendeels aan de beperkingen houden.

Gebedshuizen

Het verbod op bijeenkomsten in Duitse gebedshuizen blijft tot nader order van kracht, zei Merkel. In kerken, moskeeën, synagogen of locaties van andere religieuze gemeenschappen zullen voorlopig geen religieuze vieringen en evenementen plaatsvinden.

Grote evenementen zullen in Duitsland nog tot 31 augustus verboden zijn. Concrete regels hierover, zoals over de omvang van de evenementen, moeten de deelstaten zelf invullen. Onder het verbod vallen onder andere concerten, schuttersfestivals en kermisevenementen.

Overeenstemming

Duitsland zal de beperkingen in "kleine stapjes" moeten versoepelen, zei Merkel. Overeenstemming is er over een geleidelijke hervatting van de schoolactiviteiten vanaf 4 mei, te beginnen met de laatste klassen, die het komende jaar examens moeten afleggen.

Veel landen hebben strenge maatregelen afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Italië heeft de meeste lockdownmaatregelen al verlengd tot 3 mei en Spanje tot 26 april. België heeft de maatregelen verlengd tot 4 mei en Frankrijk tot 11 mei. In het Verenigd Koninkrijk wordt vermoedelijk deze week een besluit genomen over de duur van de beperkingen.

In de VS verschillen maatregelen per staat en hangt het vooral van gouverneurs af of die worden verlengd of versoepeld. Ze overleggen daar ook onderling over.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

52 minuten geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

3 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

3 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

13 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

15 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

15 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

16 uur geleden