Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronahulplijn' Rode Kruis bijna 22.000 keer gebeld

'Coronahulplijn' Rode Kruis bijna 22.000 keer gebeld

DEN HAAG (ANP) - Een hulplijn van het Rode Kruis waar mensen sinds de uitbraak van het coronavirus terecht kunnen voor een luisterend oor, advies of extra hulp, is inmiddels bijna 22.000 keer gebeld. De lijn bestaat nu 100 dagen en is ook bereikbaar voor mensen die het Nederlands niet beheersen, aldus de organisatie. Zij kunnen contact leggen in hun moedertaal via WhatsApp en worden in hun eigen taal teruggebeld. Dat geldt intussen voor het Turks, Tamazight (Berbers), Arabisch, Chinees en vanaf dinsdag ook het Portugees.

Volgens het Rode Kruis stond in de eerste weken de lijn roodgloeiend en kwamen er veel praktische vragen binnen over wat er wel en niet mocht door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Tegenwoordig duren de gesprekken gemiddeld langer en hebben mensen het mentaal zwaar, zegt de organisatie. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn sinds de start van de lijn iets meer dan tweeduizend keer in actie gekomen nadat iemand met een concrete hulpvraag had gebeld.

Faiza El Khayari, initiatiefnemer van de Rode Kruis Hulplijn: "Wij zijn er voor die mensen die nog steeds niet of zeer weinig de deur uit gaan, omdat ze niet kunnen of durven. Gewoon om te praten of misschien even te huilen. Het is heel normaal om je in deze omstandigheden verdrietig of gefrustreerd te voelen. Deze emoties te accepteren en uit te wisselen geeft rust. Wij helpen daarbij."

Meer uit Gezond

Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is "niet verder toegenomen", maar zit nog altijd op "een relatief hoog niveau", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 uur geleden
UNRWA: moet stoppen met levensreddende diensten in Noord-Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.

5 uur geleden
Zorgverzekeraar krijgt week extra voor brief met nieuwe premie

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Apotheekmedewerkers in Noord-Holland nemen estafettestaking over

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.

1 dag geleden
Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

UTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .

1 dag geleden
Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Plan zou tot en met 2045 zeker 120.000 kankergevallen schelen

UTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

1 dag geleden