Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronahulplijn' Rode Kruis bijna 22.000 keer gebeld

'Coronahulplijn' Rode Kruis bijna 22.000 keer gebeld

DEN HAAG (ANP) - Een hulplijn van het Rode Kruis waar mensen sinds de uitbraak van het coronavirus terecht kunnen voor een luisterend oor, advies of extra hulp, is inmiddels bijna 22.000 keer gebeld. De lijn bestaat nu 100 dagen en is ook bereikbaar voor mensen die het Nederlands niet beheersen, aldus de organisatie. Zij kunnen contact leggen in hun moedertaal via WhatsApp en worden in hun eigen taal teruggebeld. Dat geldt intussen voor het Turks, Tamazight (Berbers), Arabisch, Chinees en vanaf dinsdag ook het Portugees.

Volgens het Rode Kruis stond in de eerste weken de lijn roodgloeiend en kwamen er veel praktische vragen binnen over wat er wel en niet mocht door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Tegenwoordig duren de gesprekken gemiddeld langer en hebben mensen het mentaal zwaar, zegt de organisatie. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn sinds de start van de lijn iets meer dan tweeduizend keer in actie gekomen nadat iemand met een concrete hulpvraag had gebeld.

Faiza El Khayari, initiatiefnemer van de Rode Kruis Hulplijn: "Wij zijn er voor die mensen die nog steeds niet of zeer weinig de deur uit gaan, omdat ze niet kunnen of durven. Gewoon om te praten of misschien even te huilen. Het is heel normaal om je in deze omstandigheden verdrietig of gefrustreerd te voelen. Deze emoties te accepteren en uit te wisselen geeft rust. Wij helpen daarbij."

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

8 uur geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

11 uur geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

20 uur geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

1 dag geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

2 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

2 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiƫnten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

2 dagen geleden