Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronadebat geschorst wegens antwoorden FVD-Kamerlid

Coronadebat geschorst wegens antwoorden FVD-Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft ingegrepen en het coronadebat geschorst. Dit gebeurde nadat Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren had opgeroepen tot wetteloosheid. Van Meijeren zelf zei, op vragen van CDA-Kamerlid Joba van den Berg, dat hij slechts opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Na enige tijd is het debat weer hervat

Eerder zei Bergkamp al dat Van Meijeren niet moet spreken van "crimineel beleid", tenzij hij ministers aanklaagt wegens ambtsmisdrijven. Na de schorsing barstte een felle discussie los tussen Van Meijeren en een aantal andere Kamerleden. Daarna is Bergkamp één op één in gesprek gegaan met het FVD-Kamerlid.

Buiten de microfoons discussieerden politici van verschillende partijen over wat wel en niet zou mogen in het parlement. Hierover is de laatste tijd veel gesproken aan het Binnenhof. Deze week nog kreeg Bergkamp veel kritiek nadat het debat over de regeringsverklaring was ontspoord. Politici van de middenpartijen vroegen de Kamervoorzitter steviger in te grijpen.

Grenzen

Vooral coronadebatten liepen de afgelopen tijd regelmatig uit de hand, meestal na opmerkingen van FVD'ers. Bergkamp gaat binnenkort in gesprek met vrijwel alle fracties over het verloop van debatten en over grenzen in het parlement.

De Kamervoorzitter legde bij hervatting van het debat op donderdag uit dat de regels over orde in de Tweede Kamer voorschrijven dat de voorzitter kan ingrijpen als Kamerleden "aansporen tot onwettige handelingen" of als ze geen respect tonen en hun gedrag "afbreuk doet aan de waardigheid van de Kamer". Ze kreeg steun van Kamerleden als Van den Berg, terwijl Fleur Agema (PVV) Van Meijeren juist steunde. "U snoert een parlementslid de mond om een mening die u niet bevalt", beet ze Bergkamp toe.

Van Meijeren was overigens nog niet aan zijn bijdrage in het coronadebat begonnen toen het debat werd geschorst, maar andere Kamerleden vroegen hem tekst en uitleg te geven over uitspraken die hij eerder deze maand deed. Hij zei dat hij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid wil "opsporen, vervolgen en opsluiten".

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

20 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden