Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronadashboard: tot nog toe 375.908 prikken tegen corona gezet

Coronadashboard: tot nog toe 375.908 prikken tegen corona gezet

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn volgens het coronadashboard van de overheid inmiddels 375.908 vaccins tegen het coronavirus toegediend. Dit totaalcijfer bevat een "rekenkundige aanname". Het ministerie van Volksgezondheid baseert sinds afgelopen weekend een gedeelte van het vaccinatiecijfer op een schatting. Dat zou een betrouwbaarder getal opleveren. Meteen na de invoering van het nieuwe systeem maakte het ministerie echter een fout, door 17.550 prikken dubbel te tellen.

De hele methodiek kon vervolgens rekenen op stevige kritiek, onder meer van de oppositie in de Tweede Kamer. Diverse partijen reageerden sceptisch op de hogere getallen die deze werkwijze oplevert.

Het berekende aantal is voor de langdurige zorg gebaseerd op het aantal doses dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is afgeleverd bij instellingen voor langdurige zorg. Daar is voor gekozen, omdat de registratiesystemen van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen "nog niet gekoppeld zijn aan het centrale registratiesysteem van het RIVM". Het levert een hoger aantal op dan deze sector zelf meldt.

Langdurige zorginstellingen

Volgens het dashboard zijn nu 98.633 prikken toegediend in langdurige zorginstellingen. De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) hielden het dinsdag zelf op "ruim 90.000".

Voor de ziekenhuizen is het vaccinatiecijfer nu wel gebaseerd op harde gegevens. Het komt overeen met de laatste cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Maandag meldde het dashboard een ander cijfer dan LNAZ. Zo kwam de dubbeltelling aan het licht.

Daadwerkelijk toegediende vaccins

Ook cijfers van de GGD'en in het land zijn niet gebaseerd op een schatting, maar op daadwerkelijk toegediende vaccins. Het waren er dinsdag 203.559.

Het gaat om het aantal prikken. Voor een adequate bescherming zijn van alle drie de vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de EU twee doses nodig.

Meer uit Gezond

Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts

DEN HAAG (ANP) - Wie een prik haalt tegen gele koorts, een ziekte die voorkomt in een aantal verre landen, kan die vaccinatie niet altijd in haar of zijn gele boekje met injecties laten zetten. Gele boekjes die zijn uitgegeven tijdens de coronaperiode, toen er een enorme run op de documenten ontstond, zijn niet allemaal geschikt voor het vermelden van de remedie tegen gele koorts.

6 uur geleden
Onderzoekers zien ook hersenwerking verbeteren na maagverkleining

NIJMEGEN (ANP) - Een maagverkleining blijkt niet alleen te leiden tot gewichtsverlies, maar indirect ook tot een betere werking van de hersenen. Tot die conclusie komen het Radboudumc in Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en onderzoeksinstituut TNO in een gezamenlijke studie. Van de 146 pati├źnten die daaraan deelnamen, scoorde bijna 45 procent een halfjaar na de operatie minimaal 20 procent beter op hersentesten.

13 uur geleden
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd een stuk meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen dan eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Mogelijk is de toename van dit soort problemen een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD'en, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.

13 uur geleden
Campagne moet jongeren motiveren om snel HPV-prik te halen

BILTHOVEN (ANP) - Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties in 2023 gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.

15 uur geleden
Steun voor euthanasie neemt verder toe tot 60 procent

ROTTERDAM (ANP) - De maatschappelijke steun voor euthanasie groeit verder. Inmiddels vindt 60 procent van de Nederlanders zelfbeschikking over eigen leven en dood een terechte zaak, constateren Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van een peiling onder bijna 1100 mensen. In 2016 en 2010 was dit respectievelijk 53 en 49 procent, brengen ze in herinnering bij de presentatie van het vierde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet.

1 dag geleden
Van Ooijen onderzoekt bekritiseerde autismebehandeling

DEN HAAG (ANP) - Omdat honderden ouders en kinderen hebben geklaagd over een behandeling voor autisme, gaat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) deze onderzoeken. Intensieve gedragstherapie├źn onder de noemer Applied Behavior Analysis (ABA) zijn erop gericht kinderen bepaald autistisch gedrag af te leren, zoals met de armen wapperen of oogcontact vermijden tijdens een gesprek. De belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs LBVSO heeft signalen ontvangen dat veel kinderen dit als traumatisch ervaren.

1 dag geleden
Wetenschappers hopen op goedkoop plantenextract tegen artrose

NIJMEGEN (ANP) - Nijmeegse wetenschappers hebben goede hoop dat mensen met artrose in de toekomst kunnen worden geholpen met het plantenextract colchicine, een eeuwenoud middel tegen jicht. Uit eigen onderzoek maken ze op dat het mogelijk goed werkt en het is nog goedkoop ook.

1 dag geleden