
Coronacrisis zorgt voor productiekrimp Chinese industrie
BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese industrie heeft weer flink te lijden onder de coronacrisis. De productie van het fabriekswezen kromp in maart als gevolg van de ergste uitbraak van het coronavirus in China in twee jaar. Door de uitbraak gingen delen van het land in lockdown en bleven fabrieken dicht.
De inkoopmanagersindex, een belangrijke maatstaf voor de productieactiviteit, daalde in maart tot een stand van 49,5. Daarmee zakte deze net onder de grens van 50 punten die groei van krimp scheidt, blijkt uit gegevens van het nationale bureau voor de statistiek. Het betekende de eerste krimp in vijf maanden.
De daling komt op het moment dat de autoriteiten worstelen om uitbraken van het coronavirus tegen te houden met restricties en lockdowns in belangrijke productiehubs zoals Shenzhen in het zuiden en Changchun in het noordoosten. China heeft al wekenlang te maken met duizenden coronagevallen per dag, waar het twee jaar lang de virusuitbraak vrijwel geheel wist te beteugelen.
Het land hanteert een zero-Covid-strategie. Nu het virus snel om zich heen grijpt, kan deze strategie de economie van het land grote schade toebrengen, zo verwachten kenners.
Meer uit Financieel
SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
17 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
18 uur geleden