Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronacrisis zadelt reissector op met 84 procent minder inkomsten

Coronacrisis zadelt reissector op met 84 procent minder inkomsten

AMSTERDAM (ANP) - De reissector wordt onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Het omzetverlies door alle restricties en beperkingen dit jaar tot december ligt op zo'n 84 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van vorig jaar. De fors lagere inkomsten hebben ook voor vele ontslagen gezorgd, zo komt naar voren uit een enquête van branchevereniging ANVR.

Reisbureaus, zakenreisagenten en reisorganisaties liggen al ruim negen maanden praktisch volledig stil. Voor volgend jaar wordt door de reisondernemers wel herstel verwacht. Maar de omzet komend jaar zal hoogstens zo'n 55 procent zijn in vergelijking van de situatie van voor de crisis.

"Ondanks de maatregelen die zijn genomen, zoals omscholen personeel, opzeggen van tijdelijke contracten, reorganiseren, en bijna 85 procent die gebruik heeft kunnen maken van de overheidsregelingen, is de verwachting dat eind dit jaar al meer dan 30 procent van het personeel de reissector heeft verlaten", aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Hij denkt dat het eind nog niet in zicht is.

Evengoed wordt met enig vertrouwen vooruit gekeken, ook door de hoop op een vaccin, testen en protocollen en met name ook omdat Nederlanders staan te springen om weer met vakantie te kunnen gaan. Ruim 80 procent van de ondervraagden heeft laten weten voorlopig in bedrijf te kunnen blijven. Maar vier op de tien ondernemers zetten daarbij de kanttekening dat zij, met inzet van eigen vermogen, pensioen- en spaargelden, het nog tot 6 maanden volhouden.

Volgens Oostdam kan de sector alleen met extra steun van de overheid de winter doorkomen. De ANVR pleit vooral voor het niet afbouwen van de NOW-steunregeling. Verder zou de tegemoetkoming in vaste lasten, de TVL-regeling, moeten worden uitgebreid.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Twijfels bij kenners over hernieuwde opmars bitcoin

NEW YORK (ANP) - Het is maar de vraag of de bitcoin zijn opmars tot boven de 40.000 dollar weer snel zal gaan hervatten, aldus kenners van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Zij zeggen dat er op dit moment een minder sterke vraag is bij grote beleggers om investeringen te doen in een belangrijk beleggingsfonds voor bitcoins, schrijft persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
'Resultaten Philips in schijnwerpers op Beursplein 5'

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk met winst aan de laatste week van januari. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. Naast de ontwikkelingen rond het coronavirus gaat de aandacht uit naar het cijferseizoen, dat deze week goed op stoom komt. Op het Damrak verwerken beleggers de resultaten van AEX-bedrijf Philips.

1 uur geleden
Hernieuwbare energie streeft fossiel voorbij in Europa

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Hernieuwbare energiebronnen waren vorig jaar voor het eerst de belangrijkste energiebron binnen het Europese elektriciteitsnet. Door de coronacrisis was de vraag naar energie over het hele continent minder. Er werd bij de inkoop daarom vooral bespaard op duurdere fossiele energie. Verder werd fors ingezet op duurzame energiebronnen om de klimaatdoelen te halen.

1 uur geleden
Philips groeit in coronajaar dankzij sterk slotkwartaal

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Medisch technologiebedrijf Philips is vorig jaar gegroeid, ondanks een moeilijke start van het jaar door de coronacrisis. In het slotkwartaal versnelde de groei, waardoor ook voor het hele jaar de omzet en winst vooruitgingen. Waar Philips in het begin van het jaar nog veel last had van de coronacrisis, waardoor ziekenhuizen geplande investeringen uitstelden, trok dat later in 2020 bij.

2 uur geleden
Koerswinsten techbedrijven stuwen Aziatische beurzen

TOKIO (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in de Aziatische regio zijn maandag met winsten begonnen aan de laatste week van januari. Vooral de technologiebedrijven waren in trek, in navolging van de koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. De hoop dat het omvangrijke coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar voor de Amerikaanse economie snel zal worden goedgekeurd bleef zorgen voor optimisme op de beursvloeren.

2 uur geleden
Blik op crisisimpact bij handelsupdate Philips

DEN HAAG (ANP) - Gezondheidstechnologieconcern Philips geeft later op maandag een kijkje in de boeken. Naast de cijfers over het afgelopen kwartaal gaat de aandacht ook uit naar de vooruitzichten voor dit jaar en in het bijzonder naar de impact van de coronacrisis en de strengere maatregelen die veel landen eind vorig jaar oplegden om verspreiding van het virus in te dammen.

5 uur geleden
World Economic Forum eerst virtueel en dan in Singapore

GENÈVE (ANP) - Het World Economic Forum (WEF) zou normaal gesproken deze week in het Zwitserse Davos plaatsvinden, maar door de coronapandemie is de topbijeenkomst dit jaar in mei in Singapore. Als alternatief is er deze week wel een virtuele bijeenkomst, de Davos Agenda. Regeringsleiders, topbestuurders uit het bedrijfsleven en politici komen online bijeen om te bespreken wat de wereld in 2021 nodig heeft.

5 uur geleden