'Coronacrisis versnelt verschraling winkelcentra'
AMSTERDAM (ANP) - Winkeliers met 'stenen' vestigingen delven door de coronacrisis in nog hoger tempo het onderspit tegen webwinkels en online platforms, zeggen deskundigen op het gebied van detailhandel. De meningen verschillen over de manier waarop winkelcentra er na de coronacrisis bovenop geholpen moeten worden.
Het ging voor de coronacrisis al bergafwaarts met de retailsector, stelt hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot (Rijksuniversiteit Groningen). "Vooral de non-foodretail staat al jaren onder druk door de digitalisering. Die ontwikkeling is nu in een stroomversnelling gekomen. Om te denken dat alles terugkeert naar het oude is wensdenken." Daarmee is detailhandel-consultant Cor Molenaar het eens. Volgens hem gaan ondernemers en overheid er in het vooruitblikken op het herstel na de crisis aan voorbij dat het gedrag van consumenten blijvend verandert. "Hoe langer de crisis duurt, hoe sterker die veranderingen."
Volgens retail-goeroe Paul Moers verdwijnt zo'n 20 procent van de winkels en leggen ook enkele grote ketens het loodje als de crisis aanhoudt. Die ketens gaan ten onder als gevolg van "een gebrek aan creatieve strategie en innovatie", aldus Moers. Doordat minder mensen nog naar de winkelcentra gaan, worden succesvolle lokale winkels en ketens met een goede strategie meegesleurd, denkt hij
Herstel
"Als de angst voor het virus is weggeëbd en gemeenten en verhuurders inschikken, is het mogelijk om op een lagere bodem opnieuw te beginnen", zegt Sloot over het herstel na de crisis. "Dan moeten gemeenten concessies doen op het gebied van bijvoorbeeld parkeergelden. Verhuurders zouden de huur voor de eerstvolgende drie jaar met 30 à 40 procent kunnen verlagen. Als de omzet van winkeliers structureel lager blijft, is de keuze simpel; of hun vaste kosten moeten omlaag, of de winkels verdwijnen." Ook volgens Moers zullen gemeenten en verhuurders eieren voor hun geld moeten kiezen als zij permanente leegstand van winkelpanden willen voorkomen.
Molenaar is kritisch over de huidige overheidssteun voor bedrijven. Die is volgens hem te veel gericht op aparte sectoren en zou meer rekening moeten houden met de hele leveringsketen. "Daarnaast moeten we ons afvragen of sommige winkels het wel verdienen om te overleven. Met de steunmaatregelen leggen we een forse hypotheek op de toekomst." Volgens Molenaar moeten de baten uit het belasten van onlineplatforms worden gebruikt om winkelcentra duurzaam te verbeteren. "De ontmoetingsfunctie van die centra zal al helemaal na deze crisis nog meer worden gewaardeerd door consumenten."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties staan klaar om extra hulp te leveren in Gaza, maar de toegang tot de zwaar getroffen Gazastrook blijft onzeker. Dat meldt Giro555, een samenwerkingsverband van organisaties als het Rode Kruis en Oxfam Novib, die tot dusver 25 miljoen euro ophaalde voor het Midden-Oosten. Op de eerste dag van het akkoord tussen Hamas en Israël gingen ruim zeshonderd trucks met hulpgoederen Gaza in, maar volgens een woordvoerder van Giro555 valt nog maar te bezien of dat zo blijft.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam is maandagochtend beklad met nepbloed. Actievoerders van XR: Justice Now! laten weten dat ze dit hebben gedaan "uit protest tegen illegale nederzettingen in Palestijnse gebieden die Booking.com financiert en legitimeert".
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft de afgelopen weken "zeer veel meldingen" gekregen van scholieren uit Amsterdam-Zuid die worden afgeperst via Snapchat. Ook uit Amsterdam-Oost en West komen signalen.
4 uur geledenBUNNIK (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist ligt voor de rest van de dag stil door een aanrijding op een spoorwegovergang in Bunnik tussen een bouwkraan en een intercitytrein. Dat meldt de NS. Reizigers tussen Utrecht en Arnhem kunnen omreizen via Den Bosch, aldus het spoorwegbedrijf. Tussen Utrecht, Bunnik en Driebergen-Zeist rijden "zeer beperkt" bussen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zeventien organisaties en zo'n 4000 particulieren vertrekken maandag van het socialemediaplatform X, voorheen bekend als Twitter. Zij sluiten zich daarmee aan bij #DetoX, een initiatief van DeGoedeZaak en Stem op een Vrouw. Met de actie willen de maatschappelijke organisaties een statement maken "tegen online haat, desinformatie en politieke inmenging".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Studenten die onder het leenstelsel studeerden, maar geen gebruik maakten van studiefinanciering, moeten hun financiële tegemoetkoming zelf aanvragen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die recht heeft op geld dit ook doet, start de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandag met een campagne.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van oplichting waarbij de oplichters zich voordoen als agent is vorig jaar fors toegenomen, meldt de politie. In totaal rapporteerde de politie 8329 incidenten met nepagenten tegenover 544 in 2023.
14 uur geleden