Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronacrisis kost pomphouders tot 50 procent van hun omzet'

'Coronacrisis kost pomphouders tot 50 procent van hun omzet'

DEN HAAG (ANP) - Pomphouders zijn ten opzichte van vorige week tot de helft van hun omzet kwijtgeraakt, zegt de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten. De sector kampt met een terugvallende vraag naar benzine en diesel door de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Ook staan de pompprijzen onder druk door olieprijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

"Het hakt er behoorlijk in", zegt een woordvoerder, nu veel mensen thuisblijven vanwege de coronapandemie. "De adviesprijs voor benzine en diesel daalt door een lagere vraag. Daardoor daalt ook de waarde van de voorraden." Een verdere prijsdaling voorziet de BETA niet, aldus de woordvoerder. "Een groot deel van de adviesprijzen is een vaste component die bestaat uit accijnzen en kostprijzen. Verdere dalingen van de prijzen van ruwe olie zullen niet veel invloed meer hebben op de benzineprijs."

De omzet in de winkels van tankstations loopt volgens de BETA-woordvoerder minder hard terug dan de brandstofomzet. Pomphouders proberen met allerlei maatregelen ervoor te zorgen dat klanten en personeel zo weinig mogelijk risico op besmetting lopen, bijvoorbeeld door klanten buiten te laten wachten en zaken als belegde broodjes vooraf op afstand te laten bestellen.

De klap komt volgens BETA het hardst aan bij pomphouders langs de snelwegen. "Mensen gaan niet meer op vakantie en leggen geen lange afstanden meer af. Het verkeer is meer lokaal." Maar ook de andere pomphouders maken zich zorgen om de verspreiding van het coronavirus. "We krijgen duizend en een verschillende, vaak praktische vragen. Pomphouders zitten met doorlopende personeelskosten en met dure voorraden die minder waard worden. Ook zijn zij geïnteresseerd in de noodmaatregelen van de overheid en regels omtrent ziekmelding."

Meer uit Financieel

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

51 minuten geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

1 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

1 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

3 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

4 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

4 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

5 uur geleden