Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronacrisis blaast oude strijd bij easyJet nieuw leven in

Coronacrisis blaast oude strijd bij easyJet nieuw leven in

LONDEN (ANP) - De coronacrisis heeft oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou van easyJet een nieuw argument gegeven in zijn langdurige strijd om de groei bij de luchtvaartmaatschappij te remmen. Dat komt naar voren uit een brief van hem aan het bestuur van de Britse prijsvechter, waarop persbureau Bloomberg de hand heeft weten te leggen.

De ondernemer, die jaren geleden opstapte als bestuurder van easyJet uit protest tegen bepaalde uitbreidingen, heeft zijn eis hernieuwd dat de budgetvlieger een bestelling voor meer dan 100 Airbus-vliegtuigen annuleert, met het argument dat het bedrijf de 4,5 miljard pond aan daarmee gemoeide kosten momenteel niet kan dragen.

Haji-Ioannou heeft ruim een derde van de aandelen van easyJet in handen. Hij dreigt komende weken telkens een bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te roepen om de bestuurders van easyJet te laten ontslaan, als hij zijn zin niet krijgt.

Grootaandeelhouder

Een analist van Goodbody denkt niet dat het Haji-Ioannou lukt om zijn zin door te drijven. Waarschijnlijk is easyJet zelfs contractueel verplicht om de koop van de toestellen door te laten gaan. Maar de grootaandeelhouder maakt de situatie voor easyJet er ook niet makkelijker op.

De coronacrisis raakt easyJet hard. Het bedrijf staakte maandag per direct al zijn vluchten. EasyJet noemde daarbij als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. De maatschappij blijft wel samenwerken met overheden om op hun verzoek repatriƫringsvluchten uit te voeren.

Meer uit Financieel

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet

LEIDEN (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn weer nieuwe knelpunten ontstaan. Volgens netbeheerder Liander is op die plekken nu ook de maximale capaciteit van het net bereikt. Daardoor is er geen ruimte om bijvoorbeeld bedrijven die veel stroom verbruiken een nieuwe aansluiting te geven.

29 minuten geleden
Voorlopig geen verkoopverbod iPhone 12, RDI wacht update Apple af

GRONINGEN (ANP) - Een verkoopverbod voor de iPhone 12 vanwege te hoge stralingsniveaus is in Nederland voorlopig niet aan de orde. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) stelt vast dat de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, maar dit zorgt niet voor acute gezondheidsrisico's. De telecomtoezichthouder wacht nu af met welke aanpassingen Apple komt om de iPhone 12 te laten voldoen aan de Europese normen.

30 minuten geleden
Topman Sony-divisie achter de PlayStation gaat met pensioen

SAN MATEO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Topman Jim Ryan van Sony Interactive Entertainment heeft zijn pensioen aangekondigd na bijna dertig jaar voor het concern achter spelcomputer PlayStation te hebben gewerkt. Hij was de afgelopen tijd ook een grote criticus van de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft, door Sony-rivaal Microsoft. Ryan lobbyde ook tegen de deal bij toezichthouders. Onlangs werd echter bekend dat de megaovername van 69 miljard dollar hoogstwaarschijnlijk toch doorgaat.

57 minuten geleden
Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

1 uur geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

2 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

3 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriƫle bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden