Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronacrisis bezorgt Shell grootste jaarverlies ooit

Coronacrisis bezorgt Shell grootste jaarverlies ooit

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft afgelopen jaar zijn grootste verlies ooit in de boeken gezet als gevolg van de coronacrisis. Flinke afschrijvingen tijdens de eerste lockdown zorgden eerder al voor het grootste kwartaalverlies in de geschiedenis van het bedrijf. En dat heeft Shell niet meer goed kunnen maken. In het vierde kwartaal werden opnieuw rode cijfers geschreven.

Onder de streep kwam Shell uiteindelijk 21,7 miljard dollar tekort. Een jaar eerder behaalde het Brits-Nederlandse bedrijf nog 15,8 miljard dollar winst.

Shell had er veel last van dat er minder vliegtuigen vlogen, minder auto's rondreden en de industrie in een lagere versnelling draaide. Daardoor was er minder vraag naar olie en gas en stortten de olieprijzen tijdelijk in. Deze werden zelfs voor het eerst negatief en handelaren moesten op een gegeven moment betalen om hun olie van de hand te kunnen doen.

Herstel oliemarkten

In de loop van het jaar lieten de oliemarkten wel wel weer herstel zien, maar in veel landen zijn later toch weer nieuwe lockdowns aangekondigd. Dat drukte de brandstofverkopen en de situatie zorgde ook voor lagere marges op bijvoorbeeld raffinaderijproducten. In het vierde kwartaal was daardoor sprake van zo'n 4 miljard dollar verlies, waarmee de resultaten beduidend slechter waren dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

De coronacrisis noopte Shell al tot forse ingrepen. Zo werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend voor de aandeelhouders verlaagd. Daarnaast kondigde Shell aan wereldwijd 7000 tot 9000 banen te gaan schrappen, ruwweg een tiende van het totale personeelsbestand. In Nederland verdwijnen er ongeveer negenhonderd arbeidsplaatsen.

Sterke balans

"2020 was een buitengewoon jaar", concludeert topman Ben van Beurden. Volgens hem heeft Shell "harde maar doortastende maatregelen" genomen en is het ondanks alles toch nog gelukt om het jaar af te sluiten met een sterkere balans. Ook benadrukte hij dat Shell zich ervoor inzet om het dividend weer te laten groeien. Voor het eerste kwartaal van dit jaar voorziet Van Beurden per aandeel ongeveer 4 procent meer uitbetaling.

Volgens Shell ligt de wereldwijde vraag naar olie nu nog zo'n 5 tot 7 procent onder het niveau van voor de crisis. Maar Van Beurden verwacht dat de vraag in de tweede helft van dit jaar een sterk herstel zal laten zien, om volgend jaar weer op een normaal niveau te komen. Volgens Van Beurden zal er de komende jaren ook nog veel vraag naar gas bijkomen, omdat veel landen afstappen van kolenenergie en in gas een goed alternatief zien.

Shell komt volgende week nog met een nieuwe update over zijn strategie als het gaat om de overgang naar hernieuwbare energie. Critici vragen zich al langer af of Shell wel voldoende investeert in bijvoorbeeld windenergie. Follow This, een verbond van 'groene', activistische aandeelhouders, stelt dat als Shell eerder aan de energietransitie was begonnen, het concern waarschijnlijk veel minder hard was geraakt door deze oliecrisis.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

4 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

5 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

6 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

7 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

8 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

9 uur geleden