Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronaboete voor gastheer verkiezingsbijeenkomst Trump in Nevada

Coronaboete voor gastheer verkiezingsbijeenkomst Trump in Nevada

HENDERSON (ANP) - De ondernemer die de Amerikaanse president Donald Trump toestond zondag in Henderson (Nevada) een grote verkiezingsbijeenkomst in zijn pakhuis te houden, krijgt een coronaboete van de gemeente. De campagnerally vond binnen plaats en er werd nauwelijks afstand gehouden of mondkapjes gedragen.

Het bedrijf, Xtreme Manufacturing genaamd, werd voorafgaand aan de bijeenkomst zondag al door de gemeente geïnformeerd dat het zich aan de coronarichtlijnen van de staat Nevada moest houden. Die houden in dat minder dan vijftig personen een bijeenkomst mogen bijwonen, dat zij afstand moeten houden en dat zij hun gezicht moeten bedekken.

"Tijdens het evenement heeft een handhaver zes overtredingen gezien", aldus een gemeentewoordvoerder van de stad Henderson. De gemeente heeft daarop besloten een boete van 3000 dollar op te leggen.

Bedrijfseigenaar Don Ahern zei maandag dat hij het als zijn patriottische plicht beschouwde om zijn pakhuis als locatie te verlenen aan de Trump-rally. Hij weigerde op de boete in te gaan. "We hebben respect voor ieders mening in deze situatie", aldus Ahern.

Het evenement trok zondag duizenden Trump-aanhangers. Trump verdedigde zijn keuze maandag tegenover lokale media door te zeggen dat hij zelf niet in gevaar was geweest. "Ik sta op een podium, en dat is ver weg", zei Trump. "Dus ik ben helemaal niet bezorgd."

Trump repte met geen woord over de veiligheid van de vele volgelingen die de rally bijwoonden. Volgens zijn campagneteam is van elke aanwezige de temperatuur gemeten en heeft iedereen desinfecterende handgel en een mondmasker gekregen. Op videobeelden is te zien dat slechts een enkeling een mondkapje of -masker droeg.

De Democratische gouverneur van Nevada, Steve Sisolak, haalde fel uit naar Trump en noemde hem "roekeloos en egoïstisch". Volgens Sisolak heeft de president zijn aanhangers in gevaar gebracht.

De Verenigde Staten zijn tot dusver van alle landen het hardst getroffen door de coronapandemie. Bij meer dan 6,5 miljoen personen in de VS is een besmetting vastgesteld, van wie er meer dan 194.000 zijn overleden.

Meer uit Buitenland

Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

2 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

3 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

3 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

4 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

7 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

7 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

7 uur geleden