
Corona vaagde groot deel inkomsten Nederlandse popmuziek weg
HOOFDDORP (ANP) - Nederlandse popmuziek heeft door de uitbraak van de coronapandemie veel minder geld opgebracht in het buitenland. Optredens werden na de uitbraak van het longvirus wereldwijd gecanceld. De 'export' van Nederlandse pop daalde daardoor in 2020 met ruim twee derde, berekenden onderzoekers in opdracht van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Definitieve cijfers over vorig jaar zijn er nog niet, maar naar verwachting zullen de cijfers voor 2021 ook niet goed zijn, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur. De evenementen- en cultuursector hebben ook vorig jaar het meest last gehad van lockdownmaatregelen, omdat bedrijven in deze branche het snelst gesloten werden en vaak pas als laatste weer open mogen. Theaters openden eerder deze week daarom uit protest als 'kapsalon', ondanks de coronabeperkingen die nog voor culturele instellingen gelden.
Volgens onderzoekers van Perfect & More voegden de opbrengsten van Nederlandse popmuziek in het buitenland in 2020 75,3 miljoen euro toe aan de Nederlandse economie. Dat is 65 procent minder dan in het voorgaande jaar. Het hardst daalden de inkomsten uit optredens van popartiesten over de landsgrens. Hier ging ruim driekwart van de inkomsten verloren. De popindustrie verdiende in vergelijking met 2019 wel iets meer aan auteursrechten op muziek.
Optredens van Nederlandse artiesten waren in 2020 goed voor net geen 33 miljoen euro aan muzikale export. Vergoedingen voor auteursrechten en andere rechten die artiesten op hun werken hebben leverden in het buitenland 31,1 miljoen euro op. Daarnaast verdiende de sector 11,5 miljoen euro aan de exploitatie van opnamen in het buitenland, bijvoorbeeld betaalde downloads van Nederlandse popliedjes.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
3 uur geledenAUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.
4 uur geledenCUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.
4 uur geledenVELSEN (ANP) - CNV geeft Tata Steel tot 13 juni de kans om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te wijzigen. Als het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden dit niet doet, gaan vakbondsleden actievoeren, waarschijnlijk met een staking.
4 uur geleden