Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk'

'Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - De bevolking groeit dit jaar vanwege het coronavirus veel minder dan normaal, maar dat is tijdelijk. Omdat mensen ouder worden en vanwege migratie zal Nederland 18 miljoen inwoners tellen in 2026. Dat verwachten onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De statistici gaan ervan uit dat de bevolking dit jaar met 63.000 mensen groeit. Dat is een halvering vergeleken met de groei in 2019. Dit jaar overleden buitengewoon veel mensen vanwege het coronavirus. Bovendien zakte de migratie in vanwege de vele reisbeperkingen.

In de herfst was ondanks de tweede golf al te zien dat de migratiestromen weer groter werden. De onderzoekers verwachten een verdere toename als de komst van vaccins volgend jaar ervoor zorgt dat reisrestricties worden opgeheven. "De stijgende werkloosheid zal naar verwachting wel nog de toename van de arbeidsmigratie in 2021 beperken", nuanceren zij daarbij.

Het ligt ook in de lijn der verwachting dat het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen in 2021 zal afnemen vanwege betere behandelmethoden en vaccinatie. Het CBS houdt er wel rekening mee dat er tijdelijk meer mensen overlijden omdat zorg is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. "Daar staat echter tegenover dat er onder de coronadoden relatief veel kwetsbare mensen zijn die anders mogelijk op korte termijn door een andere ziekte zouden zijn overleden", aldus de onderzoekers.

De Nederlandse bevolking zal volgens het CBS groeien tot 20 miljoen inwoners in 2063. Dat komt vooral vanwege migratie en omdat mensen ouder worden.

Het CBS heeft deze prognose gedaan op basis van onderzoek over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie. Het bureau waarschuwt wel dat het vanwege vele onzekerheden niet precies te voorspellen valt hoe de bevolking zich zal ontwikkelen. Zo zal het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Hoe later de voorspelling, hoe groter de onzekerheid.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer Den Bosch - Boxtel hervat na overlast door dassen

ESCH (ANP) - Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij Esch en Vught burchten hadden gegraven onder het spoor. De dassen zijn inmiddels verhuisd en het spoor is hersteld, meldt ProRail dinsdag.

31 minuten geleden
Complotdenker Micha Kat: ik ben soms te ver gegaan

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) heeft dinsdag tijdens zijn strafzaak erkend dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Volgens Kat komt dat voor "als er emoties in het spel zijn", zo legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. "Bij sommige dingen ben ik te ver gegaan."

1 uur geleden
OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

2 uur geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

3 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

4 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

4 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

4 uur geleden