Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk'

'Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - De bevolking groeit dit jaar vanwege het coronavirus veel minder dan normaal, maar dat is tijdelijk. Omdat mensen ouder worden en vanwege migratie zal Nederland 18 miljoen inwoners tellen in 2026. Dat verwachten onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De statistici gaan ervan uit dat de bevolking dit jaar met 63.000 mensen groeit. Dat is een halvering vergeleken met de groei in 2019. Dit jaar overleden buitengewoon veel mensen vanwege het coronavirus. Bovendien zakte de migratie in vanwege de vele reisbeperkingen.

In de herfst was ondanks de tweede golf al te zien dat de migratiestromen weer groter werden. De onderzoekers verwachten een verdere toename als de komst van vaccins volgend jaar ervoor zorgt dat reisrestricties worden opgeheven. "De stijgende werkloosheid zal naar verwachting wel nog de toename van de arbeidsmigratie in 2021 beperken", nuanceren zij daarbij.

Het ligt ook in de lijn der verwachting dat het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen in 2021 zal afnemen vanwege betere behandelmethoden en vaccinatie. Het CBS houdt er wel rekening mee dat er tijdelijk meer mensen overlijden omdat zorg is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. "Daar staat echter tegenover dat er onder de coronadoden relatief veel kwetsbare mensen zijn die anders mogelijk op korte termijn door een andere ziekte zouden zijn overleden", aldus de onderzoekers.

De Nederlandse bevolking zal volgens het CBS groeien tot 20 miljoen inwoners in 2063. Dat komt vooral vanwege migratie en omdat mensen ouder worden.

Het CBS heeft deze prognose gedaan op basis van onderzoek over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie. Het bureau waarschuwt wel dat het vanwege vele onzekerheden niet precies te voorspellen valt hoe de bevolking zich zal ontwikkelen. Zo zal het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Hoe later de voorspelling, hoe groter de onzekerheid.

Meer uit Binnenland

Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

36 minuten geleden
Boekenpetitie na drie dagen 100.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van btw op boeken is na drie dagen 100.000 keer ondertekend. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl en kan nog altijd worden ondertekend.

53 minuten geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

2 uur geleden
Zondag trekken opnieuw fikse onweersbuien over het land

DE BILT (ANP) - Na een enigszins droge onderbreking op zaterdag, moeten we zondag opnieuw rekening houden met fikse buien. Volgens Weeronline staan stevige regen- en onweersbuien op het programma. De dag begint droog, met temperaturen tot wel 23 graden, maar het weerbeeld kan vanaf de middag flink omslaan.

2 uur geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

3 uur geleden
19-jarige gewond door steekpartij Dinxperlo, 17-jarige opgepakt

DINXPERLO (ANP) - Bij een steekincident in de Gelderse plaats Dinxperlo is een 19-jarige man uit die plaats gewond geraakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door De Gelderlander. Het incident gebeurde in de Emmastraat rond 02.30 uur.

4 uur geleden
Overlast door regen in West-Brabant, water stroomt naar binnen

BREDA (ANP) - Op meerdere plekken in Noord-Brabant leidt de hevige regenval van afgelopen nacht zaterdagochtend tot wateroverlast. In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw, vlak bij de grens met Zeeland, staan straten blank en stroomt het water bij mensen naar binnen, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer en betrokken gemeenten laten de rioleringspompen "op volle toeren draaien" om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.

5 uur geleden