Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corona ontregelt scheepvaart China, haven Shanghai slibt dicht

Corona ontregelt scheepvaart China, haven Shanghai slibt dicht

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Door corona is de scheepvaart in Chinese havens weer flink ontregeld. Veel schepen kiezen ervoor koers te zetten naar Shanghai, de grootste containerhaven van de wereld, om maar aan coronavertragingen in andere havens te ontkomen. Maar ook Shanghai krijgt daardoor steeds meer te maken met opstoppingen. Daarbij zijn vaarschema's met ongeveer een week vertraagd. Ook in Europese havens, die ook al overbelast zijn, werkt dit op termijn door.

In de nabijgelegen haven van Ningbo zijn verschillende vrachtdiensten opgeschort vanwege coronabesmettingen. Schepen worden ook omgeleid naar het zuidelijk gelegen Xiamen, blijkt uit scheepvaartgegevens. Dit veroorzaakt weer nieuwe problemen in de leveringsketen die door Covid-19 toch al onder druk stond.

In een toenemend aantal Chinese steden is sprake van corona-uitbraken waardoor er strenge maatregelen worden ingesteld. Dat zorgt ook voor verstoringen in het productieproces. Automaker Toyota heeft al een productielocatie stilgelegd die het in samenwerking met het Chinese FAW heeft. Ook andere bedrijven lijken dat voorbeeld te volgen.

Testen

Het nauwkeurig testen van werknemers en vrachtwagenchauffeurs in de aanloop naar de nieuwjaarsvakantie eind deze maand zet de toch al overbelaste toeleveringsketens nog meer onder druk. China kent namelijk strenge quarantaineregels voor mensen die positief op corona testen. Die kunnen daardoor niet naar het werk.

In Shenzhen, het technologisch centrum in het zuiden van het land, heeft het testbeleid ertoe geleid dat er zich een rij schepen heeft gevormd in de haven. Een van de terminals in de havens heeft beperkingen opgelegd aan het accepteren van goederen. Containers mogen nu pas drie dagen voor de geplande aankomst van schepen worden aangevoerd.

Verplicht

In de Noord-Chinese stad Tianjin moeten werknemers zich verplicht op corona laten testen om verspreiding van het virus in te dammen. Daaraan zijn mensen zeker een halve dag kwijt. De capaciteit van het vrachtvervoer is zo'n 50 procent van het normale niveau. Chauffeurs worden sowieso dagelijks getest als ze het haventerrein op willen komen. Ook in de haven van Dalian is het virus inmiddels opgedoken.

Hoofdstad Beijing, waar over een paar weken de OIympische Spelen moeten beginnen, ligt maar op 30 minuten met de trein van Tianjin en een paar uur van Dalian. Mensen worden daar vooralsnog aangemoedigd Chinees Nieuwjaar vooral thuis te vieren. De vraag is of er nog strengere regels zullen gaan gelden.

Meer uit Financieel

Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

1 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

3 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

4 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

5 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

6 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

6 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

6 uur geleden