
Corona is grootste crisis voor kinderen in geschiedenis UNICEF
DEN HAAG (ANP) - In het 75-jarige bestaan van UNICEF zag de hulporganisatie niet eerder een crisis die kinderen zo hard raakte als de coronapandemie. In een rapport dat donderdag verschijnt schrijft de organisatie van de Verenigde Naties (VN) dat het aantal kinderen dat honger heeft, niet naar school kan, in armoede leeft of misbruikt wordt "schrikbarend toeneemt".
Er leven volgens het rapport van de hulporganisatie naar schatting 100 miljoen meer kinderen in armoede als gevolg van de pandemie. Dat is een stijging van 10 procent sinds 2019. "Bijna twee jaar na het begin van de pandemie werken de gevolgen van corona onveranderd door in het leven van kinderen", aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, die de kloof tussen rijke en arme landen steeds groter ziet worden.
"De meest gemarginaliseerde en kwetsbare kinderen worden het hardst getroffen", stelt Laszlo. Het zal - zelfs in het gunstigste scenario - zeven tot acht jaar duren voordat het aantal kinderen in armoede weer terugkeert naar het niveau van vóór de coronapandemie.
Ook het onderwijs is door de coronacrisis verstoord geraakt. Op het hoogtepunt van de pandemie gingen volgens UNICEF wereldwijd meer dan 1,6 miljard leerlingen niet naar school vanwege schoolsluitingen. Meer dan 13 procent van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar kampt met psychische aandoeningen, terwijl in oktober vorig jaar in 93 procent van de landen de geestelijke gezondheidsdiensten waren verstoord.
Wereldwijd lijden momenteel 50 miljoen kinderen aan acute ondervoeding, door de pandemie zouden er volgend jaar nog 9 miljoen bij kunnen komen. Ook het aantal kinderen in kinderarbeid is gestegen tot 160 miljoen, een toename van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar.
Niet alleen de pandemie vormt volgens UNICEF een gevaar voor kwetsbare kinderen. Er leven ook 426 miljoen kinderen in conflictgebieden. Bijna de helft van alle kinderen in de wereld leeft in een land dat een extreem hoog risico loopt op de gevolgen van klimaatverandering.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
55 minuten geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
1 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
3 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
5 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
6 uur geleden