Corona in China zet rem op omzet luxemerken Richemont en Burberry
BELLEVUE (ANP/BLOOMBERG) - De inkomsten van luxemerken Richemont en Burberry hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar geleden onder de strenge coronabeperkingen in China. Voor beide bedrijven steeg de omzet weliswaar, maar niet zo sterk als van tevoren werd verwacht.
De totale inkomsten van Richemont , onder meer bekend van zijn Cartier-horloges en -juwelen, bedroegen in de periode oktober tot en met december 5,4 miljard euro. Dat is een groei van 5 procent op jaarbasis. Analisten hadden echter verwacht dat de omzet van het beursgenoteerde bedrijf met 8 procent zou stijgen tot zo’n 5,7 miljard euro. Vorig jaar rapporteerde Richemont nog de snelste omzetgroei in tien jaar, tijdens het vakantieseizoen.
Volgens het luxebedrijf steeg de omzet in vrijwel alle regio’s, behalve in Azië. Dat zou komen door de tegenslagen in China, als gevolg van de strenge coronamaatregelen. Het loslaten van die maatregelen leidde tot een golf aan nieuwe besmettingen in China. Maar er kwam ook een einde aan de beperkingen op reizen en detailhandel. Veel luxebedrijven kunnen zich daardoor nu voorbereiden op de inkopen voor Chinees Nieuwjaar op 22 januari.
Burberry
Ook het Britse Burberry leed onder de coronabeperkingen in China, waardoor de verkoop in het laatste kwartaal van vorig jaar instortte met 23 procent op jaarbasis. De omzet van het luxemodebedrijf steeg nog wel met 1 procent, waar analisten uitgingen van 1,4 procent. Wordt de verkoop in China echter buiten beschouwing gelaten, dan laten de inkomsten een stijging zien van 11 procent.
Algemeen directeur van Burberry Jonathan Akeroyd is desondanks tevreden met de prestaties. Dat komt met name doordat de omzet buiten China dubbele cijfers noteerde en zo de schade in China wist te compenseren. "We blijven vertrouwen hebben in ons vermogen om onze doelstellingen op middellange termijn te halen, ondanks de huidige macro-economische omgeving", aldus Akeroyd.
Meer uit Financieel
CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in het voorbije kwartaal een hogere omzet geboekt, waarbij de verkoop van nieuwe iPhones het sterkst bijdroeg aan die stijging. Mede dankzij nieuwe functies die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) waren de nieuwste smartphones van het Amerikaanse techconcern in trek. Maar de verkopen op de voor Apple belangrijke Chinese markt vielen tegen.
3 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Amazon heeft in het derde kwartaal een aanzienlijk hogere winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral aan cloudtoepassingen verdiende het bedrijf veel meer, mede dankzij de vraag naar rekenkracht in datacenters voor nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie. Maar Amazon verdiende ook meer aan de webwinkeldiensten waar het bedrijf bekend om staat.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag erg geschrokken van de vooruitzichten die techconcerns Meta en Microsoft gaven bij hun kwartaalresultaten. Aandelen van het socialemediabedrijf en de softwareverkoper gingen hard omlaag en sleurden belangrijke graadmeters op Wall Street mee.
4 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI intensiveert de concurrentie met Google door zijn AI-chatbot ChatGPT uit te breiden met nieuwe zoekfuncties. Met de nieuwe functie, ChatGPT Search, kunnen gebruikers actuele informatie zoeken en bronvermeldingen zien van bijvoorbeeld nieuwsuitgevers en andere databronnen, aldus OpenAI.
7 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen kwartaal meer verdiend aan de muziek van artiesten als Taylor Swift, Post Malone en Billie Eilish. Daarbij stegen vooral de vergoedingen voor het gebruik van hun liedjes in video's.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een aanzienlijk verlies gesloten. Vooral chipfondsen stonden onder druk en trokken de AEX omlaag na enigszins tegenvallende kwartaalberichten van Amerikaanse techconcerns Meta en Microsoft. Shell was een van de weinige winnaars op het Damrak dankzij goed ontvangen resultaten.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Farmaceut Teva heeft een Europese boete van 462,6 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf de verkoop van een medicijn voor multiple sclerose (MS) zou hebben gehinderd. Volgens de Europese Commissie verspreidde het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf misleidende informatie over de veiligheid en effectiviteit van een goedkoper alternatief voor zijn MS-geneesmiddel copaxone. Medicijnen tegen MS, een slopende en chronische ziekte, zouden daardoor kunstmatig duur zijn gebleven.
7 uur geleden