Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corona-effect zorgt voor flinke stijging autoverkopen

Corona-effect zorgt voor flinke stijging autoverkopen

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal autoverkopen is afgelopen maand voor het eerst dit jaar flink gestegen. Er zijn in april ruim de helft meer auto's verkocht ten opzichte van een jaar geleden, melden brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG. Dit komt vooral door de coronapandemie. Daardoor waren er in de vergelijkbare maand vorig jaar juist heel weinig verkopen.

In totaal werden er in april 23.846 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 55,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, toen er maar 15.322 nieuwe auto's werden geregistreerd. De populairste modellen waren de KIA Niro, de KIA Picanto, de Volvo XC40, de Toyota Yaris en de Peugeot 208.

In dezelfde periode een jaar geleden had de hele autobranche veel last van de gevolgen van de coronapandemie. Fabrieken werden gesloten, showrooms in Nederland en Europa waren dicht en er was wereldwijd sprake van logistieke problemen. Als gevolg daarvan werden veel minder nieuwe auto's geproduceerd en dus geregistreerd en verkocht.

104.497 nieuwe auto’s geregistreerd

Nu mogen showrooms weer mondjesmaat klanten ontvangen. Ten opzichte van april 2019 loopt het aantal registraties wel nog met bijna een derde achter. Destijds werden er nog 32.701 nieuwe auto's geregistreerd.

In de eerste vier maanden van 2021 werden in totaal 104.497 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is bijna 12 procent minder dan in de eerste vier maanden van vorig jaar. Vanaf eind 2020 werden de coronamaatregelen weer aangescherpt, waardoor showrooms dicht moesten. Daarnaast kampt de auto-industrie met een tekort aan chips, waardoor de autoproductie vertraging oploopt. Voor dit jaar verwachten BOVAG en RAI Vereniging 400.000 registraties in totaal. Het afgelopen jaar werden in totaal iets meer dan 356.000 nieuwe auto's geregistreerd.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

5 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

6 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

7 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

7 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

8 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

9 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

9 uur geleden