
Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons
DEN HAAG (ANP) - De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd.
Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona, hersteld van een eerdere besmetting of recent zijn getest. Met name rond de lancering werd de app geplaagd door technische problemen. Zo raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen in een keer een QR-code probeerden aan te maken, en kwam informatie over vaccinaties niet goed door. Mensen konden daardoor geen code aanmaken, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Dat laatste had allerlei oorzaken.
Als het nu mis gaat, kan dat komen door "technische fouten" in de manier waarop de GGD-registraties van een vaccinatie doorkomen in het systeem achter de app. Daar wordt aan gewerkt. Dat geldt ook voor het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, aldus de minister. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.
De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Die worden vanaf 25 september verplicht in grotere delen van de samenleving, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. De app waarmee de QR-codes uit CoronaCheck gescand kunnen worden is 844.000 keer gedownload.
Naast CoronaCheck is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.
Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot 10 januari in de lucht houden. Voor CoronaMelder is in 2020 en 2021 samen 23 miljoen euro uitgetrokken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden