Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corona-alarm naar laagste niveau, weer minder positieve tests

Corona-alarm naar laagste niveau, weer minder positieve tests

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. De nieuwe varianten van het coronavirus zorgen nog niet voor een opleving van het virus. Daarom gaat de coronathermometer, waarmee de overheid het coronavirus in de gaten houdt, terug naar het laagste niveau. Dat betekent dat de druk op de zorg en de samenleving beperkt is, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het verlagen van de thermometer heeft geen gevolgen voor coronamaatregelen, want er zijn geen beperkingen om te versoepelen. De adviezen, zoals het wassen van handen en thuisblijven met klachten, blijven wel gelden. Die hebben volgens het RIVM ook geholpen om het aantal besmettingen terug te dringen.

De coronathermometer is in september ingevoerd, als opvolger van de risiconiveaus. Die thermometer telt vier standen: laag, verhoogd, hoog en zeer hoog. Op 11 oktober, zes weken geleden, ging het alarmniveau voor het eerst een stapje omhoog, van laag naar verhoogd. Dat gebeurde omdat het aantal besmettingen toen snel opliep en omdat kwetsbare groepen extra risico liepen. Twee weken geleden hield het RIVM de thermometer op 'verhoogd' door de opkomst van een nieuwe subvariant van het virus.

5417 positieve tests

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 5417 positieve tests. Dat is het laagste aantal sinds eind juni vorig jaar. Vorige week meldde het instituut 6077 bevestigde besmettingen. Het aantal gevallen daalde in een week tijd dus met ruim 10 procent. Het is de zesde week op rij waarin het aantal vastgestelde besmettingen afneemt.

Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen slechts 435 besmettingen aan het licht. Dat is het laagste aantal sinds 25 augustus 2020, kort voor het begin van de tweede golf.

Reactie zorgminister Kuipers

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid laat in een reactie weten: "Het aantal coronabesmettingen blijft afnemen en de stand van de thermometer gaat daarom naar 1 (laag). Dat is goed nieuws. Toch blijft het belangrijk om je te testen bij klachten, thuis te blijven bij een positieve uitslag en de herhaalprik te halen."

Doordat het aantal positieve tests daalt, zijn er ook minder mensen die vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen. In de afgelopen week belandden 254 mensen in een ziekenhuis als gevolg van hun besmetting, het laagste aantal sinds begin september, elf weken geleden. In een week tijd daalde het aantal opnames met ruim een kwart.

Cijfers LCPS

In de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) lijkt het totale aantal opgenomen coronapatiënten wat te stabiliseren. Het schommelt de afgelopen dagen rond de 650.

Volgens het RIVM zijn twee versies van de omikronvariant in opkomst. Zij hebben de wetenschappelijke namen BQ.1 en XBB. De eerste daarvan kan binnenkort dominant worden. De versies zijn niet ziekmakender dan eerdere varianten, zegt het RIVM.

Duizendste dag coronacrisis

Dinsdag is dag duizend van de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd voor het eerst een besmetting vastgesteld. De teller staat tot nu toe op 8.536.849 positieve tests en 22.900 gemelde sterfgevallen. De werkelijke aantallen zijn hoger.

Meer uit Binnenland

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

5 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

8 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

10 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

14 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

15 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

16 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

20 uur geleden