Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corendon: Sunweb wilde onder deal uit om lagere prijs

Corendon: Sunweb wilde onder deal uit om lagere prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sunweb heeft na het uitbreken van de coronapandemie alles op alles gezet om onder een eerder overeengekomen overname van Corendon uit te komen. Dit om het bedrijf uiteindelijk voor een lager bedrag te kunnen kopen, betogen advocaten van Corendon.

De twee vakantieaanbieders en beoogde huwelijkspartners stonden maandag tegenover elkaar in de rechtszaal, omdat Sunweb zich twee weken geleden tegen de zin van Corendon terugtrok uit de geplande overname. Die deal ter waarde van 146 miljoen euro werd in juni vorig jaar beklonken, maar nu zeggen Sunweb en diens eigenaar Triton dat Corendon niet op tijd had voldaan aan voor de overname cruciale voorwaarden.

Volgens advocaten van Corendon was er tot de uitbraak van de coronapandemie "geen vuiltje aan de lucht" voor Sunscreen, het overnamevehikel dat Sunweb en private-equityinvesteerder Triton voor de deal hadden opgericht. Corendon kreeg zelfs complimenten voor de sterke resultaten. Toen de voor de reisbranche verwoestende crisis zijn intrede had gedaan, zou de stemming snel zijn omgeslagen. Sunscreen strooide "zand in de machine" om de koopovereenkomst te ontbinden. Zo zou Sunscreen met allerlei informatieverzoeken hebben gezocht naar bewijs dat Corendon niet aan de voorwaarden voor de overname had voldaan om er zo de stekker uit te kunnen trekken.

Geen garantie

Dat de overname uiteindelijk niet doorgaat, komt volgens Sunscreen doordat er eind oktober geen garantie was dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het fusiebedrijf een certificaat zou geven om te mogen vliegen. "Een laatste strohalm voor Sunscreen", aldus advocaten van Corendon, die het een puur gelegenheidsargument vinden. Het was volgens hen namelijk zeker dat de ILT uiteindelijk wel akkoord zou geven.

Maar volgens Sunscreen was die instemming van de inspectie helemaal nog niet zo zeker. Zo zou Corendon tegenover de ILT mooi weer hebben gespeeld over de financiële gezondheid van het gecombineerde bedrijf, terwijl het bedrijf in coronatijd wel met 90 miljoen euro schuld zou zitten door de overname. Volgens Sunscreen kwamen financiers voor de deal door het ontbreken van zekerheid uiteindelijk niet met geld aanzetten, waardoor er simpelweg geen geld is voor de overname.

Ultieme treurigheid

Aan het einde van de zitting reageerde topman Steven van der Heijden van Corendon emotioneel. "Bij mij overheerst het gevoel van ultieme treurigheid. We waren ervan overtuigd dat we aan het begin stonden van een nieuwe toekomst, met de ambitie en mogelijkheid om eindelijk het almachtige TUI naar de kroon te steken", aldus de topman. "Misschien was het naïef van ons dat we verbaasd zijn, maar liever naïef dan oneerlijk."

De baas van Sunweb, Mattijs ten Brink, reageerde rustiger. Hij zei het ook jammer te vinden dat zijn touroperator niet met Corendon samen gaat, maar zegt ook aan de belangen van bijvoorbeeld aandeelhouders en personeel te moeten denken. Dat het Sunweb en Triton te doen was om een koopje in coronatijd, ontkent hij dan ook stellig.

De rechter doet uiterlijk 7 december uitspraak in het kort geding.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

35 minuten geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

1 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

2 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

3 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

5 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

5 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

6 uur geleden