Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corendon bereid tot 'fair share' bij oplossen problemen Schiphol

Corendon bereid tot 'fair share' bij oplossen problemen Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Corendon voert "zeer complexe gesprekken" met Schiphol, maar het reisconcern denkt er uiteindelijk wel uit te komen en zijn steentje bij te dragen aan het oplossen van de problemen rond de grote drukte op de luchthaven. "Ik ben er optimistisch over dat wij ons 'fair share' kunnen leveren", stelt topman Steven van der Heijden in gesprek met het ANP.

Voor Corendon is het geen optie om zomaar vluchten te schrappen, legt hij uit. Dat zou namelijk betekenen dat er vakanties van mensen niet door kunnen gaan. "Omdat er ook al hotels zijn geboekt zou dat voor ons een kostbare zaak zijn, los van het feit dat het ook een drama zou zijn voor de mensen die het betreft."

Maar Van der Heijden is wel bereid om vluchten te verplaatsen naar andere luchthavens in de regio. Vakantiegangers zouden in zijn ogen ook vanaf Rotterdam of een vliegveld net over de grens kunnen vertrekken. Verder vliegt Corendon op sommige Turkse bestemmingen nu meerdere keren per dag. "Mogelijk kunnen we daar nog wat in elkaar schuiven en er een vlucht tussenuit halen", geeft de topman aan. "Maar alleen als er elders capaciteit beschikbaar is."

De Corendon-baas denkt op deze manier tot overeenstemming te kunnen komen met Schiphol. "Het probleem is relatief natuurlijk ook niet super groot", redeneert hij. Op een drukke dag telt Schiphol volgens hem ongeveer 100.000 vertrekkende passagiers. "Dat betekent dat er omgerekend zo'n 8000 mensen per uur door de security moeten. Als de beveiliging bijvoorbeeld 10 procent te weinig capaciteit heeft, zijn dat er dus 800 te veel. En dat kan zorgen voor lange rijen. Maar wij hoeven het aantal passagiers vanaf Schiphol dan maar met 10 procent te beperken."

Het percentage dat Van der Heijden noemt is maar ter illustratie. Hoe hoog het percentage werkelijk is en wat dan precies het 'fair share' is dat Corendon zou moeten bijdragen, wordt nog besproken. Die gesprekken zouden erg complex zijn omdat bij de drukte ook een rol speelt wanneer vluchten precies vertrekken: welke dag en op welk tijdstip.

De topman van Corendon benadrukt dat de situatie van zijn maatschappij heel anders is dan bij KLM, dat de voorbije periode al meerdere keren besloot om veel vluchten te schrappen. "Als je een groot netwerk hebt met veel overstappers kun je alles nog wel een beetje herverdelen", geeft Van der Heijden aan. Dan stappen mensen die van Aziƫ naar de VS willen bijvoorbeeld in Parijs over in plaats van op Schiphol. "Maar bij ons vertrek je op Schiphol en landt je op Schiphol. Dat is echt wat anders."

Meer uit Financieel

ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten.

59 minuten geleden
Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

1 uur geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiƫle markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

4 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

4 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

4 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

5 uur geleden