Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corbion schrapt 200 banen wereldwijd bij reorganisatie

Corbion schrapt 200 banen wereldwijd bij reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - Corbion gaat wereldwijd ongeveer tweehonderd banen schrappen als onderdeel van de reorganisatie bij het speciaalchemiebedrijf. De inkrimping zal plaatsvinden binnen het hele bedrijf, verspreid over alle functies en regio's. Hoeveel banen er in Nederland zullen verdwijnen kon een woordvoerster nog niet zeggen. Corbion telt wereldwijd meer dan 2600 medewerkers. Op de locatie in Gorinchem en het hoofdkantoor in Amsterdam werken rond de zevenhonderd mensen.

Corbion kondigde in oktober vorig jaar al een herstructureringsprogramma aan, waarbij het aantal bedrijfsonderdelen zal worden teruggebracht van drie naar twee divisies. Woensdag liet het bedrijf voorafgaand aan zijn beleggersdag weten dat er ook banen zullen verdwijnen als onderdeel van de reorganisatie van het bedrijf. De herstructurering levert jaarlijks zo'n 55 miljoen euro aan kostenbesparingen op.

ING-analist Reginald Watson rekende uit dat de herstructurering het bedrijf de komende twee jaar een nettobesparing oplevert van zo'n 11 miljoen euro. Maar dat is minder dan de kosten om het plan te realiseren. "Dit is een teleurstellende uitkomst", meldt hij.

Groeidoelen

Het bedrijf gaf ook nieuwe groeidoelen af. Voor 2024 en 2025 wordt gerekend op een omzetgroei van de kernactiviteiten van 2 tot 6 procent. Ook kwam Corbion met voorlopige cijfers over 2023. Die lagen volgens topman Olivier Rigaud "ondanks de uitdagende geopolitieke en macro-economische omstandigheden" in lijn met de eerder afgegeven verwachtingen.

Het bedrijf staat onder druk van zijn op een na grootste aandeelhouder, Inclusive Capital Partners. Die activistische aandeelhouder maakt zich zorgen over de strategische richting van het bedrijf en de waardering van het aandeel. Inclusive Capital Partners wil volgens persbureau Bloomberg dat Corbion overweegt van de beurs te gaan of dat de onderneming zichzelf laat overnemen door een groter bedrijf.

Emulgatoractiviteiten

In 2023 boekte Corbion een omzet van ruim 1,4 miljard euro. De omzetgroei van de kernactiviteiten bedroeg daarbij 3 procent. De aangepaste winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen kwam uit op 192 miljoen euro.

Het bedrijf kondigde onlangs ook aan zijn emulgatoractiviteiten in de Verenigde Staten te verkopen aan de Amerikaanse investeerder Kingswood voor 362 miljoen dollar. De verkoop, die naar verwachting in het tweede kwartaal zal worden afgerond, zal volgens de topman de balans van het bedrijf verder versterken.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

6 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

8 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

9 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

11 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

11 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

12 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

1 dag geleden