Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corbion, Heineken en rentehoop centraal op positief Damrak

Corbion, Heineken en rentehoop centraal op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar speciaalchemiebedrijf Corbion en bierbrouwer Heineken. Beide bedrijven houden beleggersdagen. Corbion verhoogde daarbij zijn verwachting voor de omzetgroei in de periode van 2023 tot 2025. Het bedrijf denkt nu tussen de 5 en 8 procent te kunnen groeien. Heineken, dat woensdag al liet weten de bierprijzen per 1 januari opnieuw te verhogen, hield vast aan zijn financiële doelstellingen voor dit jaar en 2023.

Daarnaast zorgt een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk al vanaf deze maand de rente in de Verenigde Staten met minder grote stappen zal verhogen. Hogere rentes zijn in de regel ongunstig voor de waarde van aandelen en het vooruitzicht van kleinere renteverhogingen zorgde voor flinke koerswinsten op Wall Street.

Powell waarschuwde wel dat de rente waarschijnlijk langer blijft stijgen en op een hoger niveau zal uitkomen dan eerder werd verwacht. Wel denkt hij dat er nog altijd een grote kans is dat de hogere rentetarieven geen diepe recessie zullen veroorzaken, maar dat de grootste economie ter wereld een zachte landing kan maken.

Beurzen elders openen positief

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt ruim 1 procent hoger te beginnen aan de eerste dag van december. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met flinke winsten openen. Op de Aziatische aandelenmarkten werd de boodschap van Powell donderdag ook goed ontvangen. De Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,5 procent in de plus. Signalen dat China het strenge coronabeleid toch wat lijkt te versoepelen zorgden eveneens voor optimisme. De Chinese vicepremier Sun Chunlan liet weten dat een nieuwe fase van de bestrijding van het virus in is gegaan.

Op het Damrak zal Wolters Kluwer mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Franse bank Exane BNP Paribas schroefden hun aanbeveling voor de informatieleverancier terug naar verkopen.

Westerse beurzen en euro- en oliekoers

De Europese beurzen sloten de maand november positief af en ook Wall Street ging flink vooruit. De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger. De brede S&P 500 won 3,1 procent en techbeurs Nasdaq steeg 4,4 procent.

De euro steeg in waarde door het vooruitzicht van kleinere rentestappen in de VS en was 1,0453 dollar waard, tegen 1,0324 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 80,19 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 86,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

7 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

8 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

10 uur geleden