Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coranacrisis raakt bijna alle sectoren en sierteelt het hardst'

'Coranacrisis raakt bijna alle sectoren en sierteelt het hardst'

UTRECHT (ANP) - De coronacrisis wordt in alle bedrijfssectoren gevoeld, maar de sierteeltsector wordt het hardst geraakt. Volgens berekeningen van de Rabobank daalt de omzet van kwekers van bloemen en planten in het tweede kwartaal op jaarbasis met 70 procent en 40 procent in het derde kwartaal. Voor bloembollenbedrijven houdt de omzetdaling het langst aan, met in het vierde kwartaal nog steeds een forse daling van naar schatting 15 procent.

Rabobank bracht de verwachte omzetdaling in kaart voor alle sectoren. Dit is volgens de bank nodig omdat ondernemers behoefte hebben aan duidelijkheid over de te missen omzetten, zodat ze daarop kunnen reageren.

Naast de land- en tuinbouw is ook de malaise in de winkelstraat groot. De detailhandel krijgt volgens de Rabobank te maken met omzetdalingen tot 80 procent. Onlineverkopen vangen volgens de sectorkenners de forse fysieke omzetdaling bij lange na niet op. "Sluiten betekent direct nul inkomsten, terwijl de vaste kosten doorlopen", aldus Rabo. "De economische schade zal groot zijn, met vele tienduizenden werklozen in deze branche en grote leegstand in winkelgebieden."

Aanhoudende onzekerheid

De horecabedrijven zien ook omzetten verdampen en hebben ook nog eens te maken met aanhoudende onzekerheid, ook als de overheidsmaatregelen versoepelen. Reisorganisaties, hotels, restaurants en vakantiecentra krijgen voor lange tijd te maken met forse omzetdaling, omdat het kabinet de coronamaatregelen gefaseerd zal afbouwen. Daarnaast verdient de sector de komende tijd ook minder geld met zakelijke activiteiten.

Het internationale toerisme zal volgens Rabo met ruim 20 procent dalen dit jaar. Het zal ook enige tijd kosten om volledig te herstellen. Rabobank verwacht een volledig herstel in of pas na 2021. Het binnenlands toerisme is volgens de bank een lichtpunt. "Als de maatregelen versoepeld worden per 1 juni, dan verwachten we dat meer Nederlanders dit jaar hun vakantie zullen vieren in eigen land. Dit biedt mogelijk enigszins perspectief in een verloren jaar", aldus de kenners.

Rabo benadrukt dat de prognoses nauw samenhangen met de maatregelen die het kabinet eind april neemt en de wijze waarop het coronavirus zich ontwikkelt.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

7 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

8 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

8 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

8 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

9 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

11 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

12 uur geleden