Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

In de toespraken van wereldleiders kwam het donderdag al meermaals naar voren dat hernieuwbare energie een belangrijke inzet wordt van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, voorzitter van de klimaattop, lijkt voorstander.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen benadrukt daarbij ook meermaals dat ze armere landen mee wil nemen in deze ontwikkeling. "Klimaatverandering brengt enorme onzekerheid en veel leed met zich mee", zei ze zaterdag bij een rondetafelgesprek. "Toch kan deze transitie ook veel economische kansen met zich meebrengen."

Von der Leyen noemde het een win-winsituatie dat landen die nog in ontwikkeling zijn direct de sprong maken naar schone energie. "Zij zijn een cruciaal onderdeel van de oplossing." Ze stelde dat de EU hier ook in investeert.

Een aantal landen, waaronder Nederland, roept zaterdag ook dat nucleaire energie moet groeien. Zo zei klimaatgezant John Kerry volgens persbureau AFP dat het vrijwel onmogelijk is om klimaatneutraal te zijn in 2050 zonder "wat nucleaire energie". Klimaatorganisatie 350.org heeft meteen laten weten het daar oneens mee te zijn. De organisatie noemt het gevaarlijk en "niets meer dan een riskante afleiding".

Meer uit Buitenland

Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

1 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

2 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

4 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

6 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

8 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

8 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

9 uur geleden