Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COP26-voorzitter: beloofde 100 miljard uiterlijk in 2023

COP26-voorzitter: beloofde 100 miljard uiterlijk in 2023

GLASGOW (ANP) - Het doel om jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatsteun beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden moet uiterlijk in 2023 alsnog worden gehaald. Dat zei voorzitter Alok Sharma van klimaattop COP26, die volgens The Guardian verklaarde dat veel vooruitgang wordt geboekt en dat landen hun ambitieniveau verhogen.

Het achterblijven van de beloofde klimaatsteun is een gevoelig punt op de klimaattop. Rijke landen hadden beloofd dat in 2020 al 100 miljard dollar per jaar beschikbaar zou worden gesteld voor ontwikkelingslanden. Volgens de laatste cijfers is die doelstelling niet gehaald en ontbreekt op jaarbasis nog altijd zo'n 20 miljard dollar.

De klimaattop begon afgelopen zondag en gaat een nieuwe fase in nu veel wereldleiders zijn vertrokken. Britse media berichten dat onder meer de Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida alweer op het vliegtuig zijn gestapt. De top duurt tot eind volgende week.

Er blijven in Glasgow wel veel klimaatbetogers actief. Sky News bericht woensdag dat de politie een opblaasbaar monster van Loch Ness in beslag heeft genomen. Activisten stonden naar het gevaarte met protestenborden die opschriften hadden als "weg met schuldenmonster" en "nu klimaatrechtvaardigheid".

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

1 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

1 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

5 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

6 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

7 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 uur geleden