Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coördinator testen: GGD zal nooit echt voorbereid zijn op pandemie

Coördinator testen: GGD zal nooit echt voorbereid zijn op pandemie

NIJMEGEN (ANP) - De GGD'en zullen zich nooit helemaal kunnen voorbereiden op een volgende pandemie, maar ze zijn er wel meer klaar voor dan drie jaar geleden, zo zegt Moniek Pieters. Zij was afgelopen jaren landelijk 'portefeuillehouder' van het testen bij de GGD, een soort coördinator. Vrijdag is de allerlaatste dag dat de GGD-teststraten open zijn voor mensen met coronaklachten.

Begin 2020 kwam het coronavirus naar Nederland. In eerste instantie gingen GGD-medewerkers langs bij de mensen die mogelijk besmet waren, vertelt Pieters. "Ze gingen met de auto naar iemands huis en namen daar een monster. Toen het virus om zich heen begon te grijpen werd duidelijk dat het op een andere schaal moest." Vanaf juni 2020 kon iedereen met klachten zich laten testen op corona bij de GGD. "Op de eerste dag kregen we al 320.000 telefoontjes van mensen die een afspraak wilden maken."

In die nazomer van 2020 was er veel kritiek op de testoperatie. Mensen moesten dagen wachten voor ze zich konden laten testen en vervolgens nog eens dagen op de uitslag. Pieters wijt die problemen aan onder meer een tekort aan testmateriaal en aan capaciteit bij de labs die testen moesten analyseren.

Wijs geworden

Of dat in het geval van een nieuwe pandemie direct beter zou gaan, kan ze niet goed zeggen. De GGD'en zijn al doende wijs geworden tijdens de coronajaren. Zo weten ze nu een stuk beter hoe je snel veel mensen moet werven voor zoiets als grootschalig testen. Ook schakelden de diensten in de loop van de zomer van 2020 over op het digitaal doorgeven van de uitslag, in plaats van iedereen apart te bellen. Bij een volgende pandemie zullen de 25 GGD'en ook direct soepeler kunnen samenwerken met elkaar, met laboratoria, het ministerie van Volksgezondheid en uitzendbureaus, denkt Pieters.

Maar wie weet wat er voor een volgend virus precies nodig is. "Je weet nooit wat er komt. Stel dat een volgende keer iedereen bloed moet laten prikken voor een test." Nu dus bijvoorbeeld een voorraad aan testmateriaal achterhouden, heeft weinig zin.

Uitzendkrachten

De GGD'en hebben wel een bestand met uitzendkrachten die tijdens de pandemie bijsprongen als het testen moest worden opgeschaald. "Dat zijn mensen die hebben gezegd: je kunt me weer bellen. Maar ja, als we op een gegeven moment jaren verder zijn moet je toch weer van voren af aan beginnen." De GGD'en zitten trouwens niet met een overschot aan personeel nu de teststraten sluiten. De meesten hadden een tijdelijk contract.

Later in de pandemie kregen GGD-medewerkers te maken met agressie, blikt Pieters desgevraagd nog terug. Hoewel dat "niet fijn" was, zou ze er bij een volgende pandemie "niet wakker van liggen. Het was echt een rimpeling in de golf van positieve reacties. We hebben zoveel bloemetjes, kaartjes en taart gekregen van mensen die ons dankbaar waren." Pieters is dan ook vooral trots op wat de GGD'en de afgelopen drie jaar hebben kunnen doen voor de bestrijding van het coronavirus. "We zijn erdoorheen gekomen."

Meer uit Gezond

Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

17 uur geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

18 uur geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

19 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

19 uur geleden
Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

3 dagen geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

3 dagen geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

3 dagen geleden