Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coördinator antisemitisme wil snellere handhaving bij onlinehaat

Coördinator antisemitisme wil snellere handhaving bij onlinehaat

DEN HAAG (ANP) - Sociale media moeten onlinehaat sneller aanpakken om verdeeldheid in de samenleving tegen te gaan. Daarom moeten de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) "per direct streng erop toezien dat platforms zoals Instagram en X zich aan de wet houden", stelt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NACB), Eddo Verdoner.

"We zien heel erg veel antisemitische uitingen die via online de samenleving inkomen, nu nog sneller dan bij eerdere uitbarstingen van het Israëlisch-Palestijnse conflict", zegt Verdoner. "Die uitingen komen sneller op scholen terecht, ook omdat er veel meer telefoons op school gebruikt worden. Dat leidt weer tot directe actie op schoolpleinen of in appgroepen", signaleert de coördinator, die de discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap in de gaten houdt. Online-antisemitisme loopt sinds de aanval van Hamas op Israël "de spuigaten uit", zegt hij.

Volgens Verdoner moeten grote onlineplatforms al enkele maanden aan de Europese Digital Services Act voldoen en haatberichten en nepnieuws verwijderen, maar "is er nu actie nodig". "De AP en ACM kunnen nu al boetes opleggen, maar Nederland werkt nog aan de uitvoering, terwijl die nú topprioriteit moet zijn."

Polariserend

"De verspreiding van dat soort berichten gebeurt op zo'n grote schaal, terwijl steeds meer mensen zulke platformen als enige nieuwsbron gebruiken. Dat werkt enorm polariserend in de samenleving. De afgelopen tien tot twintig jaar is langzaam het taboe afgetrokken van antisemitisme. Dat zorgt voor een vruchtbare bodem om haat over te laten slaan op groepen die er gevoelig voor zijn", legt hij uit.

Verdoner zegt ook veel berichten binnen te krijgen over kinderen die lastig worden gevallen omdat ze Joods zijn. "Soms hebben we sessies met ouders over antisemitisme. Dan zie je hoe ontredderd die kinderen zijn als ze dat meemaken", vertelt hij.

Op korte termijn wil Verdoner dat antisemitisme online "niet meer straffeloos" is. "Je kunt nu niet op een poster in de stad iets antisemitisch zetten, maar online wel. De pakkans moet omhoog." Op langere termijn wil hij "bredere inzet" op onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust en het beeld over Joden in Nederland. "Veel mensen die zich antisemitisch uitlaten hebben ook geen beeld van wat de Joodse cultuur in Nederland inhoudt. Ook de rest van de samenleving moet zich verantwoordelijk voelen."

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

58 minuten geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

4 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

20 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

23 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 dag geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

1 dag geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

1 dag geleden