Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coördinatiepunt voor onderbrengen Oekraïners woensdag van start

Coördinatiepunt voor onderbrengen Oekraïners woensdag van start

NIJMEGEN (ANP) - Het landelijk coördinatiepunt voor het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen gaat woensdag officieel van start. Bij dit centrum, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en de veiligheidsregio's, worden de vluchtelingen verdeeld over opvangplekken in het land. Op dit moment arriveren zo'n 1500 Oekraïners per dag in Nederland, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Uit het beraad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bleek maandagavond dat er 18.000 opvangplekken zijn gerealiseerd. Daarvan zijn er nu 7000 bezet. Bruls verwacht dat er over twee weken 50.000 opvangplekken zijn, afgezien van de plaatsen die particulieren aanbieden. Het blijkt ook dat veel Oekraïners zich voor het eerst melden in Amsterdam of Utrecht, maar daar kunnen ze niet allemaal terecht. Via het coördinatiepunt worden de vluchtelingen "evenwichtig over het land verdeeld", aldus Bruls.

De beraadsvoorzitter verwacht dat dinsdag duidelijk wordt welke vergoeding gemeenten en particulieren krijgen voor het beschikbaar stellen van opvangplekken. "Dat zullen geen commerciële prijzen zijn, maar een onkostenvergoeding is redelijk, vinden wij. Er worden ook kosten gemaakt voor de inrichting en voor het verblijf van de gasten."

De burgemeesters hameren erop dat mogelijk nog veel meer dan 50.000 opvangplekken nodig zijn en dat Oekraïense vluchtelingen mogelijk ook veel langer dan een paar weken zullen blijven. "Daar moeten we ons nu al op voorbereiden, want we hebben al te weinig plaatsen voor asielzoekers en er is ook nog woningnood. Iedereen moet minstens een bed en een dak boven zijn hoofd hebben", stelt Bruls.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

4 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

8 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

9 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

17 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

17 uur geleden