Coördinatiepunt voor onderbrengen Oekraïners woensdag van start
NIJMEGEN (ANP) - Het landelijk coördinatiepunt voor het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen gaat woensdag officieel van start. Bij dit centrum, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en de veiligheidsregio's, worden de vluchtelingen verdeeld over opvangplekken in het land. Op dit moment arriveren zo'n 1500 Oekraïners per dag in Nederland, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Uit het beraad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bleek maandagavond dat er 18.000 opvangplekken zijn gerealiseerd. Daarvan zijn er nu 7000 bezet. Bruls verwacht dat er over twee weken 50.000 opvangplekken zijn, afgezien van de plaatsen die particulieren aanbieden. Het blijkt ook dat veel Oekraïners zich voor het eerst melden in Amsterdam of Utrecht, maar daar kunnen ze niet allemaal terecht. Via het coördinatiepunt worden de vluchtelingen "evenwichtig over het land verdeeld", aldus Bruls.
De beraadsvoorzitter verwacht dat dinsdag duidelijk wordt welke vergoeding gemeenten en particulieren krijgen voor het beschikbaar stellen van opvangplekken. "Dat zullen geen commerciële prijzen zijn, maar een onkostenvergoeding is redelijk, vinden wij. Er worden ook kosten gemaakt voor de inrichting en voor het verblijf van de gasten."
De burgemeesters hameren erop dat mogelijk nog veel meer dan 50.000 opvangplekken nodig zijn en dat Oekraïense vluchtelingen mogelijk ook veel langer dan een paar weken zullen blijven. "Daar moeten we ons nu al op voorbereiden, want we hebben al te weinig plaatsen voor asielzoekers en er is ook nog woningnood. Iedereen moet minstens een bed en een dak boven zijn hoofd hebben", stelt Bruls.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft hard uitgehaald naar degenen die haar hebben beticht van antisemitisme, nadat ze de actie 'Wij staan naast onze Joden' van donderdagavond 28 november op de Dam had verplaatst naar de Stopera.
2 uur geledenBAARLE-NASSAU (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft toegegeven dat ze grensgemeenten eerder had moeten betrekken bij haar plannen voor grenscontroles, na beklag van 46 burgemeesters. In een gesprek dat volgde op een brief met daarin de zorgen over de uitvoering en de gang van zaken, beloofde Faber beterschap. "Ze heeft de belofte gedaan om bij de evaluaties na drie en na zes maanden de grensgemeenten te betrekken", laat een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau weten.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Nederland heeft de vader van de ontvoerde te vroeg geboren baby Santiago overgeleverd aan Frankrijk, meldt een ingewijde aan persbureau AFP. De moeder werd eerder al overgedragen. De man koos voor een lange procedure in een poging niet naar Frankrijk gestuurd te worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Machinisten reden vorig jaar 98 keer door een rood sein. Dit leidde niet tot botsingen, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt zich wel zorgen, omdat er een botsing had kunnen ontstaan. In het jaarverslag Spoorveiligheid laat de inspectie weten dat een trein 29 keer "het gevaarpunt" bereikte.
5 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De twee verdachten van het mishandelen en vernederen van cliënten op de voormalige zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde zullen worden onderzocht door een psycholoog. Het hof in Leeuwarden stemde donderdag in met de verzoeken van hun advocaten om persoonlijkheidsonderzoeken te laten uitvoeren.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt een aantal maatregelen die moeten voorkomen dat mensen achteraf forse bedragen aan te veel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Zo gaat Dienst Toeslagen vanaf volgend jaar uit van een grotere jaarlijkse inkomensstijging. Dat zal het risico op hoge terugvorderingen verminderen, aldus staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën).
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat minister Eppo Bruins (Media) 3,6 miljoen euro overmaakt naar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om daar de sociale veiligheid te verbeteren. Een motie van de BBB om dat geld weer in te trekken kreeg donderdag een meerderheid. De partijen die voor stemden, vinden niet dat "slecht gedrag beloond moet worden".
8 uur geleden