Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coolblue doet ook aangifte tegen Van Lienden om mondkapjesdeal

Coolblue doet ook aangifte tegen Van Lienden om mondkapjesdeal

ROTTERDAM (ANP) - Coolblue heeft aangifte gedaan tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners wegens de mondkapjesdeal. Het webwinkelbedrijf was betrokken bij het initiatief van Van Lienden om mondkapjes naar Nederland te halen, maar wist niet dat de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie zelf miljoenen zouden overhouden aan de deal. Eerder besloot uitzendconcern Randstad ook al om aangifte te doen tegen Van Lienden.

Een woordvoerster van Coolblue bevestigt berichtgeving van de Volkskrant over de aangifte en geeft aan dat de onderneming aan het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om te onderzoeken of er strafbaar is gehandeld. Van Lienden en zijn compagnons zouden het bedrijf hebben "voorgelogen" en misbruik gemaakt hebben van het vertrouwen dat in hen werd gesteld. "Onze strikte voorwaarde voor de samenwerking is altijd geweest dat die zonder winstoogmerk zou zijn."

Coolblue zou onder meer geholpen hebben bij het opzetten van een webshop voor de mondkapjes. Ook zou de orderverwerking en verzending door het bedrijf zijn betaald. "Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken", verklaarde Coolblue-topman Pieter Zwart eerder. Dat later bleek dat Van Lienden en zijn partners veel geld overhielden aan de deal, moest hij uit de krant vernemen.

Schadevergoeding

Meerdere bedrijven en vrijwilligers werkten mee aan het initiatief van Van Lienden voor de aankoop van miljoenen mondkapjes in de veronderstelling dat het allemaal liefdadigheidswerk was. De Volkskrant meldde ook dat Coolblue van plan zou zijn om schadevergoeding te vragen van bijna een half miljoen euro. Daarover wil de zegsvrouw van het bedrijf desgevraagd geen mededelingen doen.

Van Lienden zegt zelf nog geen bericht te hebben gekregen over de aangifte. "Coolblue kiest er voor om dit via de media te spelen, dat wil ik niet doen. Daar werk ik niet aan mee", geeft hij aan. Verder laat hij nog weten te betwijfelen of er voor de beschuldigingen aan zijn adres bewijs kan worden gevonden. De vraag of hij er rekening mee houdt dat nog meer partijen stappen tegen hem zullen ondernemen, noemt hij "suggestief".

Het OM maakte in februari al bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar de mondkapjesdeal. Ook is er al beslag gelegd op vele miljoenen euro's die op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de affaire staan. De zaak zorgt de laatste tijd ook voor veel politiek rumoer. Van Lienden sloot de deal destijds met het ministerie van Volksgezondheid.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

4 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

5 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

6 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

6 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

6 uur geleden