Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Controversiële video van overleg tussen Bolsonaro en ministers

Controversiële video van overleg tussen Bolsonaro en ministers

BRASILIA (ANP) - Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een controversiële video vrijgegeven van een overleg op 22 april tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers. Daarin zegt Bolsonaro: "Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Ik ga niet wachten tot ze mijn hele gezin verpesten."

De beelden van de bijeenkomst waren verzegeld en maakten deel uit van bewijsmateriaal dat werd gepresenteerd door voormalig minister van Justitie Sergio Moro. Die nam vorige maand ontslag en beschuldigde Bolsonaro ervan zich te mengen in het politieonderzoek naar mogelijk onder anderen familieleden van de president. Het hooggerechtshof heeft een onderzoek naar de zaak toegestaan en dat is nog steeds gaande.

De woorden van de president zijn voor meerdere uitleg vatbaar, waaronder dat hij in feite om een vervanging van de politiechef van Rio had gevraagd om zijn familie te beschermen. In een reactie op Facebook zegt de president dat hij het over leden van zijn eigen beveiliging had en niet over belangrijke politiemensen.

Bolsonaro uitte in de vrijgegeven beelden ook verwensingen richting de gouverneurs van Sao Paolo en Rio de Janeiro en merkte op dat het instellen van een dictatuur in Brazilië "gemakkelijk" zou zijn. De video kan ook schadelijk zijn voor andere kabinetsleden. Minister van Onderwijs Abraham Weintraub maakte minachtende opmerkingen over het hooggerechtshof en zei dat hij de rechters in de gevangenis zou gooien. Minister van Economie Paulo Guedes riep dat Banco do Brasil verkocht moet worden. Dat is de oudste commerciële bank van het land, de overheid bezit 59 procent van de aandelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Brazilië houdt vast aan hydroxychloroquine

BRASILIA (ANP/AFP) - De Braziliaanse autoriteiten houden vast aan hun advies om het coronavirus te bestrijden met hydroxychloroquine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot eerder om proeven met dat geneesmiddel voorlopig te staken uit veiligheidsoverwegingen.

47 minuten geleden
'Duitsland wil negatief reisadvies voor 31 landen opheffen'

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder Nederland, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Lichtenstein daartoe. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA waarover de regering woensdag een besluit neemt.

1 uur geleden
Dodental door coronavirus in Duitsland stijgt met 45 tot 8302

BERLIJN (ANP/RTR) - Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 45 gestegen tot 8302. Dat zijn er 35 meer dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Institut. Dat is het Duitse RIVM.

2 uur geleden
Eerste resultaten verkiezingen Suriname druppelen binnen

PARAMARIBO (ANP) - In Suriname is het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen van maandag nog steeds in volle gang. De eerste resultaten sijpelen inmiddels binnen. De uitslagen worden per stembureau bekendgemaakt. In Suriname zijn in totaal 639 stembureaus.

2 uur geleden
Saudi-Arabië schaft avondklok af op 21 juni, op Mekka na

RIYAD (ANP/RTR) - De avondklok in Saudi-Arabië, die op 23 maart was ingesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, wordt in heel het koninkrijk vanaf 21 juni opgeheven op Mekka na. Dat heeft het staatspersbureau dinsdag bekendgemaakt. Ook wordt deze week bezien of de tijden waarop die van kracht is voor de komende weken kunnen worden aangepast.

2 uur geleden
Opnieuw daling aantal coronadoden in de VS

BALTIMORE (ANP) - In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 532 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt lager dan een dag eerder, toen er 638 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd. Zaterdag stierven nog 1227 Amerikanen.

4 uur geleden
Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op debuutvlucht

LOS ANGELES (ANP) - Het bedrijf Virgin Orbit van Sir Richard Branson heeft tevergeefs geprobeerd een raket boven de Stille Oceaan te lanceren, meldt de BBC. De draagraket werd losgelaten onder de vleugel van een van de oude Boeing 747's van de Britse ondernemer die speciaal voor deze taak was omgebouwd.

4 uur geleden