Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Controversiële video van overleg tussen Bolsonaro en ministers

Controversiële video van overleg tussen Bolsonaro en ministers

BRASILIA (ANP) - Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een controversiële video vrijgegeven van een overleg op 22 april tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers. Daarin zegt Bolsonaro: "Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Ik ga niet wachten tot ze mijn hele gezin verpesten."

De beelden van de bijeenkomst waren verzegeld en maakten deel uit van bewijsmateriaal dat werd gepresenteerd door voormalig minister van Justitie Sergio Moro. Die nam vorige maand ontslag en beschuldigde Bolsonaro ervan zich te mengen in het politieonderzoek naar mogelijk onder anderen familieleden van de president. Het hooggerechtshof heeft een onderzoek naar de zaak toegestaan en dat is nog steeds gaande.

De woorden van de president zijn voor meerdere uitleg vatbaar, waaronder dat hij in feite om een vervanging van de politiechef van Rio had gevraagd om zijn familie te beschermen. In een reactie op Facebook zegt de president dat hij het over leden van zijn eigen beveiliging had en niet over belangrijke politiemensen.

Bolsonaro uitte in de vrijgegeven beelden ook verwensingen richting de gouverneurs van Sao Paolo en Rio de Janeiro en merkte op dat het instellen van een dictatuur in Brazilië "gemakkelijk" zou zijn. De video kan ook schadelijk zijn voor andere kabinetsleden. Minister van Onderwijs Abraham Weintraub maakte minachtende opmerkingen over het hooggerechtshof en zei dat hij de rechters in de gevangenis zou gooien. Minister van Economie Paulo Guedes riep dat Banco do Brasil verkocht moet worden. Dat is de oudste commerciële bank van het land, de overheid bezit 59 procent van de aandelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Spaanse koning in zelfisolatie na contact met besmet persoon

MADRID (ANP) - De Spaanse koning Felipe is in zelfisolatie gegaan na contact met een persoon die besmet blijkt met het coronavirus. Dat melden Spaanse media.

37 minuten geleden
Kaag slaat alarm over terugval vrouwen- en homorechten in EU

BRUSSEL (ANP) - Er dreigt een "terugval" voor de rechten van vrouwen, meisjes en seksuele minderheden nu ook EU-landen daaraan morrelen, waarschuwt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ze is "echt ontzettend bezorgd" over "de gure conservatieve wind" uit vooral Oost-Europese hoek.

39 minuten geleden
EU-president Michel nodigt Biden uit voor EU-top in 2021

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel heeft aankomend Amerikaans president Joe Biden uitgenodigd om volgend jaar de EU-leiders te ontmoeten in Brussel. Dan kunnen ze het "wederopbouwen" van de sterke banden tussen de VS en Europa bespreken, aldus Michel.

1 uur geleden
EU-president Michel nodigt Biden uit voor EU-top in 2021

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel heeft aankomend Amerikaans president Joe Biden uitgenodigd om volgend jaar de EU-leiders te ontmoeten in Brussel. Dan kunnen ze het "wederopbouwen" van de sterke banden tussen de VS en Europa bespreken, aldus Michel.

1 uur geleden
Proces aanslag Charlie Hebdo verder vertraagd door corona

PARIJS (ANP/DPA) - Het Franse proces over de terroristische aanslag van 2015 op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt loopt verdere vertraging op. Een van de hoofdverdachten is besmet met het coronavirus en zou via een videoverbinding mee kunnen doen, maar de advocaat maakte daartegen bezwaar.

3 uur geleden
Engelse lockdown loopt af, vanaf december regionale aanpak

LONDEN (ANP/RTR) - De nationale lockdown in Engeland eindigt op 2 december, waarna regionale infectiecijfers leidend worden voor maatregelen om het coronavirus in te perken.

3 uur geleden
Luxemburg sluit horeca tot half december

LUXEMBURG (ANP/AFP) - Cafés, restaurants, bioscopen en sportscholen in Luxemburg gaan vanaf donderdag tot 15 december dicht om de opmars van het coronavirus te stoppen. Winkels blijven open, maar klanten moeten wel een mondkapje dragen.

3 uur geleden