Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld af te rekenen. Wel zal het aantal keren dat met cash wordt betaald verder afnemen, zo komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim duizend Nederlanders. Verder hebben Nederlanders nog altijd veel vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten.

In de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar verwacht bijna 80 procent van de ondervraagden over vijf jaar nog met biljetten en munten af te rekenen. Onder jongeren tot 29 jaar gaat het om 71 procent van de ondervraagden. Als belangrijkste argument om niet meer contant af te rekenen wordt met name het gemak van elektronisch betalen genoemd.

Door de coronacrisis is het gebruik van contant geld aan de kassa versneld afgenomen van 32 procent in 2019 naar 21 procent vorig jaar. Evengoed draagt het leeuwendeel van de Nederlanders nog steeds bankbiljetten en munten bij zich. DNB adviseert ook om altijd een klein bedrag contant geld aan te houden.

Hoge waarde

Verder blijkt dat biljetten van hoge waarde niet in trek zijn. In het afgelopen jaar heeft 39 procent van de Nederlanders een biljet van 100 euro in handen gehad. Voor een biljet van 200 euro was dit 14 procent en bij een briefje van 500 euro ging het nog maar om 6 procent van de ondervraagden. Bij al deze biljetten is sprake van een afname in vergelijking met twee jaar geleden.

Volgens DNB komt de afname van het gebruik van deze biljetten deels doordat ze niet standaard bij bankkantoren of geldautomaten te verkrijgen zijn. Verder wordt het biljet van 500 euro ook niet langer door centrale banken uitgegeven. Circa de helft van de Nederlanders koppelt het gebruik van biljetten van 200 en 500 euro ook aan illegale activiteiten.

Meer uit Financieel

Rosneft waarschuwt voor stijgende brandstofprijzen in Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische olieconcern Rosneft waarschuwt dat de productie bij een raffinaderij in Brandenburg drastisch kan dalen door de naderende importstop voor olie uit Rusland. Dat kan ertoe leiden dat de prijzen van benzine en diesel in heel Duitsland verder omhooggaan, aldus het bedrijf.

10 minuten geleden
Reizigers Schiphol hoeven nog niet buiten te wachten

SCHIPHOL (ANP) - Reizigers die zaterdag vroeg vertrokken vanaf Schiphol hoefden niet buiten in de rij te staan. Dat meldt de luchthavenexploitant. Daarbij lopen rijen momenteel "goed door". Net als de voorbije dagen monitort Schiphol de hitte.

1 uur geleden
VS willen handelsbetrekkingen met Taiwan aanhalen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het "provocerende" gedrag van China, zo meldde het Witte Huis. Daarbij dringen de VS aan op het recht van lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan.

3 uur geleden
Hittegolf Europa raakt suikerbietenoogst, mogelijk minder snoep

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.

4 uur geleden
Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

13 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

14 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

14 uur geleden