Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld af te rekenen. Wel zal het aantal keren dat met cash wordt betaald verder afnemen, zo komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim duizend Nederlanders. Verder hebben Nederlanders nog altijd veel vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten.

In de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar verwacht bijna 80 procent van de ondervraagden over vijf jaar nog met biljetten en munten af te rekenen. Onder jongeren tot 29 jaar gaat het om 71 procent van de ondervraagden. Als belangrijkste argument om niet meer contant af te rekenen wordt met name het gemak van elektronisch betalen genoemd.

Door de coronacrisis is het gebruik van contant geld aan de kassa versneld afgenomen van 32 procent in 2019 naar 21 procent vorig jaar. Evengoed draagt het leeuwendeel van de Nederlanders nog steeds bankbiljetten en munten bij zich. DNB adviseert ook om altijd een klein bedrag contant geld aan te houden.

Hoge waarde

Verder blijkt dat biljetten van hoge waarde niet in trek zijn. In het afgelopen jaar heeft 39 procent van de Nederlanders een biljet van 100 euro in handen gehad. Voor een biljet van 200 euro was dit 14 procent en bij een briefje van 500 euro ging het nog maar om 6 procent van de ondervraagden. Bij al deze biljetten is sprake van een afname in vergelijking met twee jaar geleden.

Volgens DNB komt de afname van het gebruik van deze biljetten deels doordat ze niet standaard bij bankkantoren of geldautomaten te verkrijgen zijn. Verder wordt het biljet van 500 euro ook niet langer door centrale banken uitgegeven. Circa de helft van de Nederlanders koppelt het gebruik van biljetten van 200 en 500 euro ook aan illegale activiteiten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

sanderhj 1 maand geleden
Ik ben het eens met JoMePi. Als mijn portemonnee leeg is jammer maar met een pas weet je niet wanneer je moet stoppen. Ik denk dat dit ook de grootste reden is van schulden bij de mensen.
JoMePi 1 maand geleden
Door het gebruik van contant geld weet ik precies hoeveel ik uit kan geven en niet in de schulden raak . Met elektronisch betalen raakt men vlug het overzicht kwijt me alle gevolgen van dien. En dat er minder cash betaald word komt door de Corona crisis immers er staan overal kaartjes met tekst liever geen contant geld ivm Corona

Meer uit Financieel

'Goldman en DWS overwegen bod op investeringstak NN'

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en Duitse verzekeraar DWS bereiden zich voor om een bod te doen op de investeringstak van de Nederlandse verzekeraar NN Group, meldt The Financial Times op basis van ingewijden. De twee zouden ongeveer 1,4 miljard euro overhebben voor de overname, aldus een van de bronnen.

13 uur geleden
Premier hoopt op meer investeringen in Spanje van Apple

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Spanje hoopt op meer investeringen van het Amerikaanse techbedrijf Apple. Daarmee kan het land een economische boost krijgen, die hard nodig is na de coronapandemie, meent de Spaanse premier Pedro Sanchez, die met Apple-topman Tim Cook een ontmoeting had. Volgens Sanchez gaf Apple aan interesse te hebben in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en televisieproducties in zijn land.

15 uur geleden
Chinese toezichthouder: Tencent moet muziekrechten afstaan

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Tencent moet van de Chinese mededingingsautoriteit binnen een maand afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music, een bedrijf dat Tencent in 2016 overnam. Ook krijgt Tencent een boete van een half miljoen yuan, omgerekend bijna 66.000 euro. Volgens de toezichthouder, die onderzoek deed naar de overname, was die in strijd met de regelgeving, deels vanwege het niet goed informeren van de waakhond.

16 uur geleden
Musk: Teslafabriek in India kan er komen

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - Als het Tesla lukt om auto's te exporteren naar India, is een Teslafabriek in het land ook "zeer waarschijnlijk", zei topman Elon Musk op Twitter. De fabrikant van elektrische auto's probeert momenteel vanwege een mogelijke uitbreiding naar India de importtarieven in het land omlaag te krijgen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Productieproblemen bij Nike en Adidas door sluiten fabrieken

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - Enkele van de grotere schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas hebben productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor de merken zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kenners vrezen mede door de lage vaccinatiegraad in de regio nog meer productieproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het feestdagenseizoen.

18 uur geleden
General Motors klaagt aan Ford aan om schenden handelsmerk

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Autofabrikant General Motors (GM) klaagt branchegenoot Ford aan voor het schenden van een handelsmerk op een besturingstechnologie die gebruikt wordt voor hands-freefuncties. Dat staat in documenten die zijn ingediend bij een lokale lokale rechtbank in Californië. GM wil met de rechtszaak twee eigen merken beschermen, nadat Ford in april een geautomatiseerd systeem een andere naam gaf die erg veel lijkt op die van de GM-systemen.

18 uur geleden
Recordstanden Wall Street door optimisme over bedrijfswinsten

NEW YORK (AFN/RTR) - Alle drie de grote beursgraadmeters in New York zijn vrijdag op records gesloten. Beleggers waren optimistisch gestemd omdat bedrijven deze cijferperiode over het algemeen goede resultaten overleggen. Ze lieten hun stemming zelfs niet verpesten door een wat tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid van de Amerikaanse dienstensector of het toenemende aantal coronabesmettingen in veel landen door de Delta-variant van het coronavirus.

1 dag geleden