Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld af te rekenen. Wel zal het aantal keren dat met cash wordt betaald verder afnemen, zo komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim duizend Nederlanders. Verder hebben Nederlanders nog altijd veel vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten.

In de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar verwacht bijna 80 procent van de ondervraagden over vijf jaar nog met biljetten en munten af te rekenen. Onder jongeren tot 29 jaar gaat het om 71 procent van de ondervraagden. Als belangrijkste argument om niet meer contant af te rekenen wordt met name het gemak van elektronisch betalen genoemd.

Door de coronacrisis is het gebruik van contant geld aan de kassa versneld afgenomen van 32 procent in 2019 naar 21 procent vorig jaar. Evengoed draagt het leeuwendeel van de Nederlanders nog steeds bankbiljetten en munten bij zich. DNB adviseert ook om altijd een klein bedrag contant geld aan te houden.

Hoge waarde

Verder blijkt dat biljetten van hoge waarde niet in trek zijn. In het afgelopen jaar heeft 39 procent van de Nederlanders een biljet van 100 euro in handen gehad. Voor een biljet van 200 euro was dit 14 procent en bij een briefje van 500 euro ging het nog maar om 6 procent van de ondervraagden. Bij al deze biljetten is sprake van een afname in vergelijking met twee jaar geleden.

Volgens DNB komt de afname van het gebruik van deze biljetten deels doordat ze niet standaard bij bankkantoren of geldautomaten te verkrijgen zijn. Verder wordt het biljet van 500 euro ook niet langer door centrale banken uitgegeven. Circa de helft van de Nederlanders koppelt het gebruik van biljetten van 200 en 500 euro ook aan illegale activiteiten.

Meer uit Financieel

Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

8 minuten geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

22 minuten geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

35 minuten geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

41 minuten geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

1 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

1 uur geleden
Terugroepactie Citroën stokt door leveringsproblemen airbags

AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.

2 uur geleden