
'Contant geld blijft belangrijke betaalmethode'
AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld af te rekenen. Wel zal het aantal keren dat met cash wordt betaald verder afnemen, zo komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim duizend Nederlanders. Verder hebben Nederlanders nog altijd veel vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten.
In de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar verwacht bijna 80 procent van de ondervraagden over vijf jaar nog met biljetten en munten af te rekenen. Onder jongeren tot 29 jaar gaat het om 71 procent van de ondervraagden. Als belangrijkste argument om niet meer contant af te rekenen wordt met name het gemak van elektronisch betalen genoemd.
Door de coronacrisis is het gebruik van contant geld aan de kassa versneld afgenomen van 32 procent in 2019 naar 21 procent vorig jaar. Evengoed draagt het leeuwendeel van de Nederlanders nog steeds bankbiljetten en munten bij zich. DNB adviseert ook om altijd een klein bedrag contant geld aan te houden.
Hoge waarde
Verder blijkt dat biljetten van hoge waarde niet in trek zijn. In het afgelopen jaar heeft 39 procent van de Nederlanders een biljet van 100 euro in handen gehad. Voor een biljet van 200 euro was dit 14 procent en bij een briefje van 500 euro ging het nog maar om 6 procent van de ondervraagden. Bij al deze biljetten is sprake van een afname in vergelijking met twee jaar geleden.
Volgens DNB komt de afname van het gebruik van deze biljetten deels doordat ze niet standaard bij bankkantoren of geldautomaten te verkrijgen zijn. Verder wordt het biljet van 500 euro ook niet langer door centrale banken uitgegeven. Circa de helft van de Nederlanders koppelt het gebruik van biljetten van 200 en 500 euro ook aan illegale activiteiten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
16 uur geleden