Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Containtertekort Azië leidt tot vertraging export naar Europa'

'Containtertekort Azië leidt tot vertraging export naar Europa'

ROTTERDAM (ANP) - Door een tekort aan lege containers in Azië loopt de export naar Europa vertraging op, kan de wereldwijde handel verstoord worden en kunnen prijzen voor logistieke bedrijven en uiteindelijk consumenten gaan stijgen. Daarvoor waarschuwen transporteconomen en brancheorganisaties voor transport en logistiek.

Het tekort aan containers is volgens Fenex, de brancheorganisatie van de transportbemiddelaars, ontstaan door een overschot aan export vanuit China. Normaal gesproken worden lege containers weer verscheept naar landen waar een tekort is. Omdat rederijen, de eigenaars van de containers, schepen uit de vaart hebben gehaald en minder zijn gaan varen, lukt dat nu niet. Door de coronacrisis daalde de export vanuit China, maar inmiddels is de wereldeconomie weer aangetrokken. De branchevereniging roept rederijen op weer meer te gaan varen en de containers beter te verspreiden over de wereld.

Ad Schoenmakers, voorzitter van de stuurgroep zeehavenlogistiek bij Fenex en directeur van transportbemiddelaar Ritra Cargo Holland, merkt in zijn eigen bedrijf twee problemen: een gebrek aan containers en een gebrek aan schepen om de containers op te laden. Daardoor zijn volgens hem tarieven voor export naar Europa al vier keer over de kop gegaan, naar de Verenigde Staten zelfs zes keer. "Dat is ongelofelijk schadelijk voor importeurs die geen spullen kunnen krijgen." Volgens Schoenmakers komt hierdoor de export vanuit Rotterdam ook onder druk te staan. Hij verwacht niet dat het gebrek aan containers snel is opgelost. Hij durft niet te zeggen hoeveel schade dat berokkent, maar "dat er schade is, is zeker".

Prijskaartje

ING-transporteconoom Machiel Bode zegt dat er voor de lange termijn een prijskaartje hangt aan een structurele disbalans in containers. "Dan heeft het een overall prijsopdrijvend effect." Rabobank-transporteconoom Henry Steenbergen zegt dat Nederlandse winkeliers afhankelijk zijn van China voor veel producten. "Alle spullen die in de kerstboom hangen, komen uit China. Dat blijft ook zo, we gaan hier niet zomaar een fabriek neerzetten voor goedkope spullen, want de loonkosten zijn veel te hoog." In het ergste geval stokken handelsstromen door een containertekort, zegt Steenbergen.

Ook Evofenedex, de belangenbehartiger van bedrijven in de handel en logistiek in Nederland, ziet een toekomstige ophoping van containers omdat schepen ook "uit schema varen". "Ze komen onverwachts binnen. Daardoor is het voor terminals moeilijker om de afhandeling te doen." Dat kan tot hogere kosten leiden omdat een container ergens langer moet staan.

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

8 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

9 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

10 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

10 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

11 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

12 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

13 uur geleden