Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Containerschip Ever Given aangekomen bij Rotterdamse haven

Containerschip Ever Given aangekomen bij Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - Het containerschip Ever Given dat in maart het Suezkanaal blokkeerde, is donderdag in de vroege ochtend aangekomen in de Rotterdamse haven. Het schip werd in maart wereldberoemd toen het door een zandstorm overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal en zo een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld blokkeerde.

Om 05.15 uur arriveerde de Ever Given aan de kade van de ECT Delta-terminal in de zogeheten Amazonehaven. Alle containers die bestemd zijn voor het Europese vasteland zullen worden gelost bij de ECT Delta-terminal, dus ook de lading met bestemming Hamburg. Containers voor die Duitse havenstad worden dit weekend weer op een ander schip, de Ever Utile, gezet om hun reis voort te zetten. De Ever Given zelf vaart naar verwachting begin volgende week door naar het Engelse Felixstowe om de resterende containers af te leveren.

De uit China afkomstige lading komt dus maanden te laat aan. Aan boord zijn tal van goederen, van schoolagenda's en zonnepanelen tot tuinhout en fietsen. Verontruste ondernemers hebben afgelopen tijd in de media hun zorgen over de lading geuit. Zo zouden er ook nog containers met groente en fruit aan boord zijn, waarvan het de vraag in welke staat de waar zich bevindt.

Ontregelen van wereldhandel

Het duurde bij de blokkade van het Suezkanaal ongeveer een week voordat het schip konden worden vlotgetrokken. In die tijd ontstond een file van honderden schepen en raakte de wereldhandel ontregeld. Een deel van de schepen die eigenlijk door het kanaal heen wilde, besloot om Afrika heen te varen.

Dat het daarna zolang heeft geduurd voor het schip zijn reis naar Rotterdam kon voortzetten, komt door juridisch gesteggel tussen de eigenaar en de autoriteit van het Suezkanaal over een schadevergoeding. Daardoor lag het schip maanden aan de ketting. Onduidelijk is hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro's gaan.

Pas begin juli verliet het containerschip het Suezkanaal. Daarna lag het vaartuig nog enkele dagen bij havenstad Port Saïd voor anker om voorbereidingen te treffen voor de hervatting van de reis.

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

2 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden